Pavāru dienā mācās gatavot neparastus ēdienus
0
Viena diena gadā Cīravas arodvidusskolā ir veltīta pavāriem. Tad skolā ierodas arī bijušie absolventi. Šoreiz tādu bija 40, informēja skolas direktore Siguta Pugule. Pavāru diena notika ceturtdien. Vispirms Pavāru dienas dalībnieki piedalījās praktiskajā seminārā par firmas “Santa Maria” garšvielu izmantojumu ēdienos.
Tika stāstīts un rādīts, kā pagatavot tortiļu rullīšus ar tunci un citroniem, čipoles-kumīna pastā izturētus vistu spārniņus, vistas fileju citrona-karija mērcē, pundurmakaronus un daudzus citus latvieša vēderam neierastus ēdienus. Pēc tam to visu varēja degustēt. Ikvienam bija iespējams iegūt savā īpašumā arī šo ēdienu receptes. S.Pugule piebilda, ka firma “Santa Maria” ar dāvanām papildināja skolas mācību virtuves garšvielu klāstu.
Vēlāk par to, kas reiz noticis, apgūstot pavāra specialitāti, jaunieši varēja noskatīties video un uz multimediju projektora. Bija sameklēti materiāli, kas atsauca atmiņā pat specialitātes ieviešanas pirmsākumus. Absolventiem bija iespēja aplūkot arī skolu un tās apkārtni, pavērot, kas ir mainījies.
Par atrakcijām bija padomājuši skolas līdzpārvaldes locekļi. Stafetēs ceturto vietu izcīnīja 6.grupa (II kurss), trešo – 7.grupa (I kurss), otro – 5.grupa (III kurss), bet uzvarētāju laurus plūca absolventu komanda. Saldās balvas, kas tika pasniegtas, bija gatavojuši paši pavāri.
Vakara nobeigumā pavārus un pedagogus uzrunāja arodvidusskolas direktors Kārlis Fricsons. Viņš novēlēja spēku, enerģiju un izturību skolotājām Rotai Rebokai un Solvitai Bumbierei. Tika aizdegtas sveces svētku tortē, nodziedāta pavāru himna par jautrajiem pavāriem no kinofilmas “Vella kalpi”, un tad sākās balle, kurā spēlēja Artis Ābele.
Pavāra profesiju Cīravas arodvidusskolā var apgūt 10 gadu. Šajā laikā to ieguvuši 187 jaunieši. “Daudzi ir ļoti labi sava aroda meistari, atzīti, pieprasīti, novērtēti,” priecājās S.Pugule. Piemēram, Sintija Moiseja pavāru konkursā valsts mērogā savulaik ieguva 5.vietu. Latvijas vēstniecībā Krievijā ēst gatavojusi Baiba Geste. Cīravas skolas absolventi strādājuši vai vēl joprojām strādā arī tādos restorānos kā “Kaļķu vārti” Rīgā, “Upe” un viesnīcā “Amrita” Liepājā.
Sarīkojumā piedalījās arī pirmās pavāru grupas izlaidums, kas specialitāti apguva projektā “Invalīdu profesionālā rehabilitācija un apmācība Cīravas arodvidusskolā”.
Pavāru dienas Cīravas arodvidusskolā notika jau ceturto reizi.