Svētdiena, 24. oktobris Renāte, Modrīte, Mudrīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

“Puķīšu” sieru lielveikalā nopirkt nevar

“Puķīšu” sieru lielveikalā nopirkt nevar
22.06.2010 07:03

Atslēgvārdi

“Pirms Jāņiem darbu daudz,” atgaiņājoties saka zemnieku saimniecības “Puķītes” siera meistars Ādolfs Mežkovskis. Vairāk nekā ierasts, protams, šajās dienās nāk gatavi sieri ar ķimenēm.

Zemnieku saimniecība “Puķītes” sieru ražo bijušās Kazdangas Profesionālās vidusskolas mācību cehā, blakus ēdnīcai. Tur agrāk darbojušies jaunieši, kas izglītojušies programmā “Piena un gaļas pārstrāde”. Arī pats siera meistars savulaik pabeidzis Kazdangas tehnikumu, divas vasaras mācījies pie vācu meistara. “Neesam liela rūpnīca, mums viss mazumiņā,” saka Ā. Mežkovskis. Darbus paveikt viņam palīdz viens cilvēks – Daina Eglīte.

Ražotnē sieru gatavo trīs reizes nedēļā. “Varam uztaisīt desmit rituļu, varam arī trīsdesmit,” meistars apgalvo, ka strādā pēc vajadzības un pieprasījuma. Tagad vasarā piena ir vairāk, tad arī rokām jākustas čaklāk. Siera ražošanā izmanto tikai pašu “Puķīšu” saimniecībā saražoto pienu. Īpašniecei Ainai Engelsonei ir 12 govju.

No brīža, kad piens izslaukts, līdz gatavai tirgus precei paiet aptuveni mēnesis. Pamatam tiek ņemts viena veida siers, bet, lai piedāvājumu dažādotu, liek piedevas. Tādējādi “Puķītes” ražo sieru ar ķimenēm, ķiplokiem, saulespuķu sēkliņām, papriku un dillēm. Ā. Mežkovskis stāsta, ka labi iet visi, bet lielākais pieprasījums tomēr ir pēc siera bez piedevām.

Rituļus gatavina trīs nedēļas. Tos realizē tirgū “Lauku sēta pilsētā” Liepājā, kā arī sestdienās tirgū Nīcā, Aizputē un gadatirgos citviet. “Puķīšu” sieru iespējams iegādāties arī uz vietas Kazdangā un aiz letes vērot tā tapšanas procesu.

Turpat netālu atrodas arī viena no zināmākajām siera ražotnēm Latvijā. “Mēs ar “Elpu” necenšamies konkurēt. Lielās rūpnīcas ir lielās rūpnīcas. Mēs vairāk uz sadarbību izejam,” saka Ā. Mežkovskis. Un viņš nežēlojas par to, ka mazajiem siera ražotājiem šajos laikos klātos grūti.

Uzziņai

Saražotā siera daudzums jūnijā:
2009. gadā – 2,8 tonnas;
2008. gadā – 3,3 tonnas;
2007. gadā – 3,3 tonnas;
2006. gadā – 3,8 tonnas;
2005. gadā – 3,7 tonnas.
Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Ilze Šķietniece,
“Kurzemes Vārds”
 

Siera meistars Ādolfs Mežkovskis stāsta, ka viens siera ritulis sver aptuveni divus kilogramus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz