Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ražotājiem beidzot atļauj tirgot svaigu, nepasterizētu pienu

Ražotājiem beidzot atļauj tirgot svaigu, nepasterizētu pienu
27.12.2007 17:30

0

Atslēgvārdi

Valdība apstiprinājusi noteikumus, kas, izpildot vairākus nosacījumus, atļauj zemniekiem svaigi slauktu, nepasterizētu pienu nelielā daudzumā realizēt tieši patērētājiem vai arī mazumtirdzniecībā. Līdz šim valstī tā rīkoties bija liegts, lai gan daudzi to neņēma vērā. Paredzēts, ka higiēnas un obligātās nekaitīguma prasības govs svaigpiena apritei stāsies spēkā jau 2008.gada 1.janvārī. Tomēr praktiski gan tas tik strauji nevarēs notikt. Pārtikas un veterinārā dienesta Liepājas pārvaldes vadītāja Iveta Eglija pastāstīja, ka vispirms piena ražotājiem būs jāizpilda vairākas prasības.

Tiem, kas vēlēsies izmantot jaunos noteikumus, būs reģionālajā pārvaldē jāuzraksta iesniegums. Pēc tam desmit dienu laikā veterinārie inspektori pārbaudīs novietni, paņems obligāto piena paraugu un izvērtēs produkta atbilstību prasībām. Ja šajā jomā viss būs kārtībā un ražotājam piederēs arī tiešās tirdzniecības kvota, pārvaldes darbinieki izsniegs piena realizācijas atļauju, kas derīga vienu gadu un dod tiesības realizēt ne vairāk kā 7000 kilogramu piena gadā. Atļaujas izsniegšanai atvēlētas piecas dienas. Tātad jaunās kārtības augļus gan ražotāji, gan patērētāji faktiski varēs baudīt tikai pēc 15.janvāra.

Turklāt, kaut arī atļauja būs saņemta, piena ganāmpulka saimniekam vajadzēs uzņemties vēl virkni saistību. Zemniekam jāgarantē, ka govis vai kazas, kuru slaukumu viņš piegādā pircējiem vai mazumtirdzniecības uzņēmumiem, ir veseli, pārbaudīti, apzīmēti ar krotālijām un ir reģistrēti. Tāpat reģistrētai ir jābūt novietnei, kurā uzturas lopi. Tajā jānodrošina visas labturības, kā arī sanitārās un higiēnas prasības.

Valdības noteikumi arī paredz, ka izslauktais piens tūlīt ir jāatdzesē līdz 8 grādu temperatūrai un tā realizācijai jānotiek 24 stundu laikā. Transportējot pienu, tā temperatūra nedrīkst pārsniegt 10 grādu. Arī pats slaucējs nedrīkst būt slims, viņam obligāti jāievēro personīgā higiēna.

Taču arī ar to vēl prasību saraksts nav galā. Zemniekam ir jānodrošina piena paraugu noņemšana un testēšana, kas notiek valsts aģentūras akreditētā laboratorijā. Pienu ir atļauts pārdot, ja nav pārsniegts baktēriju un somatisko šūnu kopskaits, nav konstatēta inhibitoru klātbūtne un zāļu atlieku daudzums nepārsniedz atļauto līmeni.

Virkne pienākumu būs jāievēro arī tirgotājiem.

“Kurzemes Vārds”

Svaigs,  nepasterizēts piens  lauku ļaudīm ir gardums, ko var strēbt no slauktuves un ar  lielajām karotēm. Nu beidzot  ir cerība, ka tas sasniegs arī pilsētniekus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz