Sarunāsies par pārtikas drošību
"Kurzemes Vārds"
Aprīlī Vaiņodes vidusskolā Veselības dienas laikā risināsies projekta “Garšīgie likumi” diskusija. Par to informē Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.
Projektā skolēni un pedagogi no aptuveni simt skolām Rīgā un reģionos, diskutējot ar augsta līmeņa nozares ekspertiem, iegūst praktiskas zināšanas par pārtikas drošību, patērētāju tiesībām un Eiropas Parlamenta paveikto šajā jomā.
Pirmā diskusija šajā nedēļā notika Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā, kur 12. klašu skolēni tikās ar Džeimija Olivera kustības “Food Revolution” vēstnesi Latvijā, dzīvesstila blogeri Līgu Anžāni un uztura speciālisti Gunu Bīlandi. Projekta laikā jaunieši pētījuši produktu etiķetes, produktus veikalu plauktos un secinājuši, ka ir tādi, kam nosaukums neatbilst saturam. Bet zinātniski pētnieciskajā darbā pētītas transtaukskābes cepumos, un izrādījies, ka kādā Latvijas tirgū populārā produktā tās septiņas reizes pārsniedz pieļaujamo normu.
Tuvākās diskusijas Liepājas apkārtnē notiks Vaiņodes vidusskolā 18. aprīlī un A. Puškina Liepājas 2. vidusskolā 23. maijā.
Projektā “Garšīgie likumi” šajā mācību gadā bija aicinātas iesaistīties vispārizglītojošās skolas – pamatskolu vecāko klašu skolēni un vidusskolēni. Tās saņēma materiālus par trim tēmām: alergēni, ģenētiski modificēti organismi un jaunā pārtika. Projektā skolēni noskaidro, kas ir ģenētiski modificēta pārtika, vai tā sastopama Latvijā, gūst priekšstatu, kā Eiropas Parlamenta lēmumi uzlabo alerģisku cilvēku dzīves kvalitāti, uzzina, kas ir jaunā pārtika un gūst izpratni par Eiropas lēmējinstitūciju, valsts, pašvaldību un ēdināšanas nozares speciālistu lomu rūpēs par drošu pārtiku.