Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2009.gads atnācis ar ievērojamām pārmaiņām

2009.gads atnācis ar ievērojamām pārmaiņām
01.01.2009 13:10

Atslēgvārdi

Līdz ar 2009.gada 1.janvāri mūs visus skars ievērojamas pārmaiņas, kas saistītas gan ar ikdienas maksājumiem, gan ar atalgojuma saņemšanu. Šodien stājas spēkā grozījumi likumā par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas paredz nodokļa pamatlikmi palielināt no 18% līdz 21%, savukārt samazināto PVN likmi – no 5% līdz 10%. Sašaurināts tiek arī uzņēmējdarbības nozaru loks, kurām tiek piemērota pazeminātā PVN likme. 10% likme turpmāk būs medikamentu piegādēm, kā arī medicīnisko ierīču un medicīnas preču piegādēm un zīdaiņiem paredzēto specializēto produktu piegādēm.

Tāpat pazeminātā likme būs sabiedriskā transporta pakalpojumiem iekšzemē, siltumenerģijas piegādēm iedzīvotājiem, elektroenerģijas piegādēm iedzīvotājiem, kā arī dabasgāzes piegādēm iedzīvotājiem, izņemot dabasgāzi autotransportam. Pazeminātā 10% PVN likme būs arī preses izdevumiem, tiesa, šī būs tikai pārejas norma, kas attieksies uz šo gadu, pēc kura arī preses izdevumiem būs jārēķinās ar 21% PVN likmi.

Šodien stājas spēkā arī grozījumi likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), kas paredz nodokļa samazināšanu no 25% līdz 23%. Tāpat ar 2009.gadu ar IIN neapliekamā minimuma apmērs nebūs 100 lati, kā bija plānots, bet tikai 90 lati, savukārt nodokļa atvieglojuma apmērs IIN aprēķināšanai būs 63 lati plānoto 70 latu vietā.

No šodienas minimālā darba alga Latvijā būs 180 lati mēnesī. Minimālā stundas tarifa likme būs 1,083 latu apmērā. Savukārt pusaudžiem un darbiniekiem, kuri pakļauti paaugstinātam riskam, minimālo stundas tarifu likmi noteiks 1,239 latu apmērā. Tas nozīmē, ka darbinieks, saņemot minimālo mēneša darba algu 180 latu apmērā, pēc nodokļu nomaksas saņems 142,85 latus par pilnu darba mēnesi jeb 40 darba stundām nedēļā.

No šodienas stājas spēkā noteikumi par ikmēneša piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijas, kas paredz, ka piemaksa pie vecuma un invaliditātes pensijām būs 70 santīmu apmērā par katru līdz 1995.gada 31.decembrim uzkrāto apdrošināšanas stāža gadu. Šo piemaksu saņems gan vecuma, gan invaliditātes pensijas saņēmēji neatkarīgi no pensijas apmēra. Vidējais piemaksas palielinājums no 2009.gada 1.janvāra pie vecuma pensijas būs 9,99 lati mēnesī, savukārt noteiktais piemaksas vidējais apmērs pie invaliditātes pensijas – 11,90 lati mēnesī.

No šodienas tiek izbeigti arī visi līdz šim noslēgtie vadības līgumi, kā arī spēkā stājas iepriekš noteiktie algu fonda samazinājumi valsts pārvaldē. Iestādēm arī būtiski jāsamazina savi tēriņi un iepirkumi. Līdz janvāra beigām valdībai gan būs jāpieņem lēmums, kā kompensēt to darbinieku atalgojuma samazinājumu, kuriem, izbeidzot vadības līgumus, reālais atalgojums samazināsies pat par 50%. Likums paredz arī algu fonda samazinājumu par 15%. Šis samazinājums gan neattiecas uz izglītības un veselības nozari, kurās līdzekļu ekonomija būs jāveic uz restrukturizācijas un optimizācijas rēķina.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz