Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2011. gada budžets vērsts uz attīstības projektu finansēšanu

2011. gada budžets vērsts uz attīstības projektu finansēšanu
13.01.2011 16:00

Atslēgvārdi

13. janvārī Liepājas Domes deputāti Finanšu komitejā akceptēja budžeta projektu 2011. gadam, kurš vēl jāapstiprina Domes sēdē 20. janvārī.

Pamatbudžeta ieņēmumi plānoti 30,5 milj. latu apmērā, kas ir par 15,9 % mazāk, salīdzinot ar  pagājušā gada 2010. gada plānotajiem ieņēmumiem un ņemot vērā to, ka valsts mērķdotācijas pedagogu algām piešķirtas tikai 8 mēnešiem.

Lai gan budžeta ieņēmumi nedaudz samazinājušies, tomēr šogad izdevies to saplānot tā, ka kopumā tiks apmierināts vairāk vajadzību, nekā bija paredzēts, atzīst Domes priekšsēdētājs Uldis Sesks. Galvenā budžeta prioritāte ir nodrošināt visu ES attīstības projektu līdzfinansēšanu un uzsākt jaunus ES projektus, lai veidotu cilvēkiem labvēlīgu un sakārtotu pilsētas vidi. Lielākie ES projekti šogad būs pilsētas apgaismojuma rekonstrukcijas ( kopējais projekta apjoms- 16,5 milj.Ls), Zirņu – Ganību ielas ( 13,6 milj.Ls) un Brīvības ielu rekonstrukcijas pabeigšana ( 9. milj.Ls).   

Būtiskākais pašvaldības budžeta ieņēmumu avots – iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) šogad tiek prognozēts Ls 18 588 983 apmērā, kas ir par 11,8 procentiem mazāk nekā 2010. gada faktiskā izpilde, bet jāņem vērā, ka 2011. gada beigās pašvaldība no valsts papildus saņems vienreizējo dotāciju 1,06 milj. latu apmērā iedzīvotāju ienākuma nodokļa kompensēšanai.

Nodokļu ieņēmumi no nekustamā īpašuma (par zemi, ēkām un būvēm), ieskaitot parādu maksājumus, 2011. gadā prognozēti 2,5 milj. latu apmērā, kas ir par 5,5 % mazāk nekā pērn iekasēts.

Nodokļu un nenodokļu ieņēmumi kopumā prognozēti 22,7 milj. latu apmērā, kas ir par 6,6 procentiem mazāk nekā 2011. gadā.

Pilsētas pamatbudžeta izdevumi 2011. gadā plānoti 47, 4 milj. Ls apmērā ( tajā skaitā 6 milj. latu aizdevums un 10,7 milj. Ls līdzekļu atlikums uz gada sākumu, ko veido galvenokārt pilsētas attīstības projektiem paredzētā nauda un valsts mērķdotācijas). Tie gan ir par 7 procentiem mazāki nekā faktiskie izdevumi pērn, taču jāņem vērā, ka valsts mērķdotācijas pedagogu algām šogad piešķirtas 8 mēnešiem.

Visvairāk līdzekļu paredzēts projektu un programmu finansējumam – 17,9 milj. latu, kas veido 38 procentus no visiem izdevumiem. Pamatbudžeta izdevumu sadaļā lielākais apjoms ir izglītībai, ekonomiskai darbībai, sociālajām vajadzībām maznodrošinātajai sabiedrības daļai.

Visvairāk izdevumu pamatbudžetā tiek plānots izglītības jomai – 12,5 milj. Ls apmērā jeb 26,2 % no pamatbudžeta.

Sociālajai aizsardzībai 2011. gada pamatbudžetā paredzēti izdevumi 5,3 milj. latu. Sociāliem pabalstiem 2011. gadā plānoti 3,1 milj. latu, kas ir 3 % pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Vislielākais pieaugums ir pabalstam garantētā iztikas minimuma nodrošināšanai ( 4% pieaugums).

Kultūrai paredzēts finansējums 5,8 milj. latu apmērā, sportam – 1,3 milj. Ls ( tajā skaitā Ls 70 000 Pasaules čempionāta basketbolā jauniešiem atbalstam). Kultūras jomā nozīmīgākais projekts 2011.gadā ir trīs vecāko Liepājas kultūras iestāžu – Liepājas muzeja, Liepājas teātra un Latviešu biedrības nama energoefektivitātes paaugstināšana un rekonstrukcija.

Ekonomiskajai darbībai paredzētais finansējums 12,6 milj. latu apmērā (tajā skaitā 2010. gada beigās saņemtie ES struktūrfondu avansa maksājumi un valsts budžeta dotācija). 9,3 milj. latu, jeb 74 % no šī finansējuma izlietos ES līdzfinansēto investīciju projektu īstenošanai.

Pašvaldība atvēlējusi arī iztrūkstošo finansējumu ap 50 000 Ls sporta pedagogu algām un sporta zāļu īrei, lai nodrošinātu nodarbību norisi pagājušā gada apmērā 8 mēnešus līdz 1. septembrim.  Savukārt pirmsskolas pedagogi ar pašvaldības gādību varēs turpināt strādāt pilnu slodzi līdzšinējās 0,9 slodzes vietā un papildus saņems piemaksu arī par vienu sagatavošanās stundu.  

Pilsētas bibliotekāri, kuri pērn finansējuma trūkuma dēļ bija spiesti strādāt tikai četras dienas pa sešām stundām, šogad atkal varēs strādāt pilnu nedēļu – piecas dienas pa astoņām stundām.  

Liepājas teātrim no pašvaldības piešķirts papildus finansējums 80 000 deviņu jaunu izrāžu iestudēšanai un Liepājas teātra jauno aktieru algu palielināšanai no Ls 180 līdz Ls 280.

Liepājas pilsētas speciālais budžets plānots 2,6 milj.latu apmērā, kas ir par 26 % mazāk nekā pērn.

Gunta Jākobsone,
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz