Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Aptaujā noskaidrota Latvijas tipiskākā garša – zirņi ar speķi un rupjmaize ar sviestu

Zirņi ar speķi un rupjmaize ar kārtīgu sviesta kārtu – šīs garšu kombinācijas visbiežāk tiek asociētas ar “īsto” Latvijas garšu, tā mazumtirdzniecības uzņēmuma “Rimi Latvia” veiktajā aptaujā norāda Latvijas iedzīvotāji.

Aptaujā noskaidrota Latvijas tipiskākā garša – zirņi ar speķi un rupjmaize ar sviestu
Foto: Publicitātes
02.05.2023 15:45

liepajniekiem.lv

Latviešu nacionālās identitātes neatņemama daļa ir plašais tradicionālo ēdienu un produktu klāsts, tāpēc vairāk nekā puse (53%) aptaujāto norāda, ka tieši vietējo ražotāju produkcijai dos priekšroku, gatavojot svētku maltīti par godu Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienai.

Pārliecinošam vairākumam jeb 47% iedzīvotāju Latvija un tai raksturīgā garša asociējas ar zirņiem un speķi. Tikmēr 33% uzskata, ka mūsu nacionālo garšu raksturo rupjmaize ar sviestu, bet 32% aptaujāto nacionālo identitāti meklē speķa pīrādziņos.

Savukārt par latviešiem raksturīgāko saldo ēdienu atzīta maizes zupa ar putukrējumu.

Latvijas iedzīvotāji savu patriotisko nostāju pauž arī iepērkoties – 53% Latvijas iedzīvotāju savos ikdienas pārtikas produktu pirkumos, kā arī gatavojot svētku maltītes, priekšroku dod tieši vietējo ražotāju produkcijai.

Šo izvēli aptaujātie iedzīvotāji pamato ar to, ka vietējie piena, gaļas produkti, maize, dārzeņi un arī saldumi – tās ir lietas, kas veido Latvijas virtuves pamatu.

Aptaujas ietvaros “Rimi” noskaidrojis arī vietējo produktu TOP 5, kurus iedzīvotāji vēlētos iekļaut Latvijas kultūrvēsturiskajā mantojumā un saglabāt nākamajām paaudzēm.

Pirmajā vietā ir Rīgas Melnais balzams, otrajā klasiskie pelēkie zirņi, bet trešajā vietā ierindojas biezpiena sieriņš ”Kārums”, kam seko ”Lāči” rupjmaize un ”Laima” šokolādes konfektes.

Raksturīgi, ka ”Kārums” sieriņu iecienījuši galvenokārt jaunieši, kamēr vecāka gadagājuma respondenti lielāku atbalstu pauž zirņiem ar speķi un Rīgas Melnajam balzamam.

Aptauja par Latvijai raksturīgāko produktu un ēdienu izvēli veikta šī gada aprīlī sadarbībā ar “Norstat Latvija”, aptaujājot 1006 Latvijas iedzīvotājus 18–75 gadu vecumā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz