Foto: Arī ziemā Pētertirgū netrūkst lauku labumu
Vakar, neraugoties uz aso vēju un mīnus grādiem, Pētertirgus laukumā bija vairāki pārdevēji. Zem jumta, kur tirgo svaigos dārzeņus, trīs vietās varēja nopirkt skābētus kāpostus.
liepajniekiem.lv
“Laiks nav labs, un pircēju nav daudz,” atzina saimniece Anita Tomsone no Pērkones.
Kāpostus paši audzējot un arī skābējot. Ja ir vēlēšanās, varot klientam ieliet tikai kāpostu sulu. Trauks gan pašam jāpaņem līdzi.
Pienāk sirma kundze, liepājniece Dzintra, un nopērk kilogramu skābētu kāpostu. Sestdien ciemos atbraukšot bērni, jo tēvam dzimšanas diena. Viņa kāpostus noštovēšot un likšot galdā kopā ar desiņām.
Pircēja saka, ka ne reizi bijis tā, ka kāpostus pirkusi sautēšanai, bet, kamēr tie tiek līdz katlam, puse tāpat vien jau apēsta. Jāiet atkal uz tirgu.
Tajā pašā ejā saimniece Marija Žiguma piedāvā piecu veidu skābētos kāpostus un arī skābētus gurķus. Uz galda arī mājās gatavoti mārrutki burciņās, pikanta piedeva no tomātiem un asajiem pipariem un vēl citi mājās gatavoti konservējumi. Jā, visu izaudzējot savā zemē, kas Medzes pusē.
Vīrs tas zinošākais kāpostu un gurķu skābētājs. Tas ļoti svarīgi, cik sāls tiek pielikts, lai garša būtu īstā. Tā kā pircēju gaumes dažādas, uz tirgu vedot trīs veidu kāpostus: mazāk, vidēji un krietni ieskābušos. Pēdējos ņemot kā zupu vārīšanai, tā šķovēšanai jeb sautēšanai.
M. Žiguma novērojusi, ka pircēju tirgū ievērojami mazāk nekā pirms gadiem desmit. Iemesls? Gados jauni cilvēki labprātāk izvēlas iepirkties veikalos. Vecākie tomēr nāk uz tirgu.
Visaktīvākā tirgošanās sestdienās, kad liepājnieki tiešām brauc iepirkt zemnieku audzēto.
Viņa ar vīru pamainoties, jo tagad, ziemā, dienu pēc dienas stāvēt un tirgoties laukā nav tas patīkamākais. Kad pavisam lieli mīnusi, tad nemaz uz tirgu nebraucot.
Rucavas apkaimē augušos, skābētos kāpostus piedāvā pārdevēja Ieva. Ziemā arī pati saimniece braucot uz tirgu un stāvot aiz letes, jo aukstumā ilgstoši uzturēties nav nekas patīkams. “Jāiztur!” saka Ieva.
Viņas piedāvājumā arī īpašie kāpostu-burkānu salāti, kādu neesot nevienam citam tirgotājam. Pienāk kāds vīrs un nopērk veselu puskilogramu šo salātu. Esot iecienījis, jo garšo.
Visas trīs pārdevējas stāstīja, ka kāpostu skābēšana notiek tikai dabiskā ceļā, izmantojot sāli. Klāt netiek likts ne cukurs, ne etiķis. “Ja cilvēks grib, lai cukuru liek klāt pats!” piebilda viena no uzrunātajām.
“Mēs piedāvājam tīru mantu.”
Visas atklāja, ka skābētus kāpostus arī pašas ļoti labprāt ēd. Cena par kilogramu – 2 eiro – neesot mainījusies jau gadus divus.
Skābēto gurķu cena no pusotra līdz trīs ar pusi eiro par kilogramu.
Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.