Jaunā gada svinības bez pildītās karpas nav iedomājamas
liepajniekiem.lv
Gadu
mijā, gluži kā Ziemassvētkos, aktuāls kļūst jautājums, ko
celt galdā. Jo ciemiņu vēderus taču gribas pārsteigt, turklāt
senais latviešu ticējums vēsta,
ka “Jaungada
dienā vajag bagātīgi ēst, priecāties un naudu skaitīt, tad visu
gadu ies tāpat kā gada pirmajā dienā”.
Liepājas
dizaina un mākslas vidusskolas tekstilizstrādājumu dizaina
izglītības programmas metodiķes Sandras Zāles-Zālītes svētku
galds nav iedomājams bez pildītās karpas. Tā ir tik iecienīta,
ka kļuvusi par obligātu gadu mijas ēdienu.
Ja
laiks atļauj, S.Zāle-Zālīte
labprāt rosās virtuvē. Viņa ģimenē ir galvenā gatavotāja.
“Man patīk eksperimentēt,” Sandra atzīst, ka bieži vien
nevadās pēc rakstītas receptes, bet visu dara pēc izjūtas un
garšas. Ziemassvētkus māksliniece pavada kopā ar savu ģimeni.
Šajos svētkos sapulcējas kupls skaits radinieku vairākās
paaudzēs. Bet Jaunais gads nemainīgi tiek svinēts kopā ar
draugiem. “Mums ir vairāk nekā 30 gadu draudzība. Esam
redzējuši kā izauguši mūsu bērni, un esam sagaidījuši pirmos
mazbērnus,” Sandra priecājas, ka ir izdevies tik ilgi
noturēties visiem kopā. “Parasti pulcējamies pie kāda mājās.
Mēģinām sapucēties un iztaisīties atbilstoši tematikai, ko nu
esam izdomājuši. Tā kā nākamgad būs Ugunīgā mērkaķa gads,
tad šogad dreskods
ir noteikts “Sarkans”.” Šī tradīcija pašiem ir
interesanta, turklāt īstu jautrība raisās, kad, pārlūkojot
fotogrāfijas, atmiņā tiek atsauktas notikušas svinības pirms
vairākiem gadiem.
Viens
no Sandras Jaunā gada ēdieniem, kas obligāti tiek celts galdā, ir
pildīta karpa. Viņa smejas, ka ap to ir liela ņemšanās, un
iesaistīts tiek arī vīrs. “Tā kā man nav tik lielas
pacietības, Ivars karpu iztīra, noņem zvīņas. Es taisu pildījuma
masu.” Sandra brīdina: “Ja gaidāms kupls pulks ciemiņu,
tad karpa jāatrod tāda lielāka.” Notīrītās karpas zvīņas
tiek izžāvētas un Vecā gada vakarā – izdalītas draugiem. “Tā
ir tāda, kā tradīcija, un kā pārticības vēlējums sev tuviem
cilvēkiem.”
Vēl
šogad gadu mijā māksliniece galdā cels gaileņu-biezpiena pīrāgu.
“Biju ļoti skaistā pasākumā pie Usmas ezera, un tur trāpījās
salasīt veselu spaini gaileņu. Nekad līdz šim man nebija tā
laimējies,” viņa priecājas. Viena daļa no salasītā tikusi
apēsta uzreiz, bet otra – apcepta pannā ar sviestiņu un
noglabāta saldētavā. Šī nu būs tā reize, kad lielo gardumu
ņemt ārā un likt lietā. Sandra teic, ka gaileņu-biezpiena pīrāgs
jāēd silts, tad tas garšojot fantastiski.
Vaicāta
par to, kas vēl gadu mijā parasti tiek celts galdā, Liepājas
dizaina un mākslas vidusskolas tekstilizstrādājumu
dizaina izglītības programmas metodiķe
saka, ka ar zirņiem un pupām, kas ir viens no latviešu
tradicionālajiem ēdieniem, neaizraujoties. Tie uz galda tikai tā
tīri simboliski, jo ir citi gardumi, ar ko ēdāji mielojas daudz
labprātāk. “Kad nāk pie manis, vai kur citur pulcējamies,
tad katrs nāk ar savu groziņu. Un beigās uz galda ir daudz dažādu
interesantu ēdienu. Jo gribas otru pārsteigt,” Sandra
paskaidro. Tādējādi uz galda ir kas oriģināls un nebaudīts.
Sandra
piekrīt, ka galda noformējums šādā brīnumainā dienā, kad
noslēdzas viens un sākas pavisam cits gads, ir svarīgs. “Var
jau atbilstoši tematikai pieskaņot galdautu, uzlikt sveces,”
uzskata māksliniece, jo tas radītu papildus svinīgumu. Tā kā
šogad viņa nebūs namamāte, bet gan dosies ciemos, tad par to
galva nebūs jālauza. “Ja tiek likta lietā izdoma, gala
rezultāts var būt brīnišķīgs,” viņa aicina pievēst
uzmanību sīkumiem, kas palīdz uzburt nepieciešamo atmosfēru.
Sandra
teic, ka viena no neaizmirstamākajām Jaunā gada sagaidīšanām
bijusi pirms daudziem gadiem Bernātos pie jūras. “Teju
pusnaktī gājām pa pilnīgi tukšu, klusu meža celiņu, lai
nonāktu pie jūras. Bijām pilnīgi vieni paši. Kad pulkstenis
rādīja divpadsmit, svinējām ar līdzpaņemtu pirotehniku,
šampanieti. Tas bija neaizmirstams pārdzīvojums,” atminas
pedagoģe. Šogad maģisko mirkli viņa sagaidīs tepat, kopā ar
citiem liepājniekiem pilsētas centrā, vērojot debesīs
uzplaukušās ugunspuķes un vēlot laimi jaunā – 2016.gadā.
RECEPTES
Cepta
pildīta karpa
Sastāvdaļas
1
Karpa 2-2,5kg
Vārīti burkāni
Konservētie
zaļie zirnīši
Lauru
lapas
Selerija vai pētersīļa sakne
2
paciņas želantīns
Pildījumam:
200g valrieksti,100-150g cūkas speķis, 1 ķiploks, 2 sīpoli, 2
buntiņi pētersīļu, 2 olas, malti pipari, sāls, zivju garšviela
Dekorējumam:
majonēze, citrons, olīves
Pagatavošana
*
Karpu iztīra un noņem zvīņas, atdala no ādas (galva paliek pie
ādas, tai ir jāizņem žaunas) un izņem lielās asakas. Zivi
rūpīgi noslauka, bet nemazgā.
*
Zivs fileju, valriekstus, cūkas speķīti, ķiplokus, sīpolus,
sasmalcinātus pētersīļus, samaļ gaļas mašīnā. To atkārto
vēl vienu reizi. Pievieno piparus, zivs garšvielu, sāli pēc
izjūtas un garšas.
*
Pagatavoto pildījumu ievieto karpas ādā. Aptin ar marlīti un liek
uz pusstundu vārīties ūdenī, kuram pievienots sāls, smaržīgie
pipari, lauru lapa, burkāni, selerijas sakne, no karpas izņemtais
mugurkauls un spuras.
*
Izvārītu karpu atdzesē, iztin no marles un iekārto skaistā lielā
traukā.
*
Gar karpas sāniem sakārto izvārītus sagrieztus burkānus un
zirnīšus, pārlej ar izkāstu buljonu, kuram pievienots želantīns.
*
Kad karpa saželējusi, dekorē ar majonēzi, citronu šķēlītēm,
olīvām.
Gaileņu-biezpiena
pīrāgs
Sastāvdaļas:
600-700g
sviestā apceptas gailenes
200g
biezpiens
1
ķiploks
Dilles
Malti
pipari
Sāls
1
paciņa “Tešlas” kārtainās mīklas bez
rauga
Pagatavošana
*
Sviestā apceptām sēnēm pievieno biezpienu, sasmalcināta ķiploka,
dilles, maltus piparus un sāli.
*
Uz vienas “Tešlas” kārtainās mīklas plāksnes uzklāj
sagatavoto pildījumu, ar otru kārtu nosedz un aiztaisa ciet
maliņas.
*
Liek uz pusstundu cepties cepeškrāsnī (200 grādos).