Otrdiena, 16. aprīlis Mintauts, Alfs, Bernadeta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2022. gada vārda titulam piesaka arī “orkus”, “okupekļus” un “vati”

2022. gada vārda un nevārda titulam interesenti piesaka arī tādus vārdus kā “orki”, “okupekļi” un “vate”, aģentūru LETA informēja Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopa.

2022. gada vārda titulam piesaka arī “orkus”, “okupekļus” un “vati”
Foto: vvc.gov.lv
26.01.2023 09:06

LETA

Atslēgvārdi

Kopš iepriekšējās akcijas noslēguma RLB saņemtie 2022. gada vārda, nevārda, spārnotā teiciena un savārstījuma kandidāti ir apkopoti, un līdz 30. janvārim, kad paredzēta titula saņēmēju paziņošana, žūrija būs vienojusies par iznākumu.

RLB uzsver, ka 2022. gads bijis skarbs un paredzams, ka tas atainosies arī gada vārda finālistu sarakstā. Iesūtīts gana daudz “orku”, “okupekļu” un “vates”, ir arī “atkrieviskošana”. Nāk arī jaunvārdi – ļoti bieži bērnu, bet arī pašu darināti: šoreiz uzradies “plauktenis” kā “mēbeļu sekcija”, “džampucis” kā līdz šim pazīstamais “hūdijs” un citi.

Nevārdus dažkārt ir kārdinājums jaukt ar to, kas nepatīk dzīvē, nevis valodā, taču ausīs mēdz griezt ne tikai nejēdzīgi darināti (“pasakos”) vai nevajadzīgi aizgūti vārdi (“gidota tūre”), bet arī termini, ko valodnieki kā jaunus vārdus paklusām kaldinājuši dažādu specifisku nozaru vajadzībām. RLB skaidro, ka par tiem, piemēram, “labbūtību”, ierindas latvietis uzzina tikai no plašsaziņas līdzekļiem un šausminās, kamēr nav pieradis.

“Cita lieta, kad ar kaisli uz svešvārdiem apmāts latvietis tos lieto vietā un nevietā – ne pirmo gadu kaitinājusi “mobilitāte”,” pauda RLB.

Ar valodu ikdienā daudz strādā arī politiķi, taču akcijas rīkotāji no tās pēc iespējas cenšas norobežoties. Tomēr spārnotie teicieni – frāzes, kam “pieaugušas kājas”, – kā likums, nāk tieši no politikas, reklāmas un žurnālistikas apcirkņiem, skaidro RLB. Piedāvājumā ir izdaudzinātais krievu karakuģis, “Slava ukraiņiem, varoņiem slava!”, arī Ulda Pīlēna “nevaru komentēt, jo nevaru komentēt” un vēl daudzi citi.

Savārstījums ir salīdzinoši nesen ieviesta kategorija – te ir runa par publiskajā telpā palaistiem pārprotamiem vai pavisam nesaprotamiem izteikumiem. Tādu, kā akcentē RLB, diemžēl ir daudz, tomēr ir arī labā ziņa – allaž ir iemesls pasmaidīt. Viens piemērs, tam ir bokseris Mairis Briedis ar pirmsvēlēšanu saukli: “Laiks piecelties un iztaisnot savas saliektās galvas!”.

Sabiedriskās akcijas noslēguma pasākums notiks 30. janvārī pulksten 14 Rīgas Latviešu biedrības Līgo zālē.

RLB Latviešu valodas attīstības kopa akciju rīko kopš 2003. gada – šogad jau 20. reizi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz