Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nākamgad mainīsies skolēnu ēdināšanas kārtība

Nākamgad mainīsies skolēnu ēdināšanas kārtība
Foto: Egons Zīverts
18.12.2015 07:15

"Kurzemes Vārds"

Vai tiešām nākamgad skolās vairs nevarēs nopirkt bulciņas un pie
pusdienām vairs nepasniegs marinētus gurķus? Tie ir jautājumi, kas skolotājiem,
vecākiem, ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem un bērniem pašiem radušies pēc
tam, kad valdība šogad mainīja noteikumus par uztura normām izglītības
iestādēs. Līdz ar jauno gadu spēkā
stāsies Ministru kabineta noteikumi par ēdināšanas kārtības izmaiņām izglītības
iestādēs, sociālās rehabilitācijas institūcijās un ārstniecības iestādēs.”Kurzemes Vārds” šoreiz vēlas noskaidrot, kā šīs izmaiņas attieksies
uz skolu pusdienām.

Ieskatoties jaunajos
noteikumos, šķiet, ka satraukumam nav pamata – tie paredz vēl rūpīgāk sekot
līdzi tam, lai bērni saņemtu veselīgu un svaigu ēdienu, bez dažādiem ķīmiskiem
uzlabotājiem. Taču skolu un bērnudārzu ēdināšanas uzņēmuma “Māras
lācis” pārstāvji norāda uz vairākiem jautājumiem, kuru dēļ jauno normu
ieviešana var nebūt vienkārša. Tā varot atsaukties arī uz bērnu, tas ir, viņu
vecāku makiem, jo, ja arī atbilstošas sastāvdaļas atrastu, tās sadārdzinātu
ēdiena gatavošanu kopumā.

Piemēram, tādu bulciņu un
smalkmaizīšu no baltajiem miltiem, pie kādām pierasts, vairs nebūs – stāsta SIA
“Māras lācis” valdes locekle Māra Lāce, norādot uz noteikumiem.
Veids, kā tās izcept atbilstoši tiem, noteikti tikšot atrasts, bet “tas
izstrādājums kļūs varbūt pat divreiz dārgāks” – saka uzņēmuma valdes
loceklis Madars Markus-Narvils. Uzņēmums nupat Vācijā esot sameklējis
piegādātāju, kas ražo margarīnu bez E vielām, bet tā cena ir divkārt lielāka
nekā patlaban lietotajam, kas arī neesot no neveselīgajiem.

Skolu pusdienās nākamgad
majonēze un kečups vairs nedrīkstēs būt silto ēdienu sastāvdaļās. Tiesa, ja
kāds ražotājs ražotu kečupu, kas pēc sāls un citu piedevu normām atbilstu
noteikumu prasībām, to lietot varētu. Bet “Māras lāča” tehnoloģei
Ivetai Kņūtiņai līdz šim tādu visā plašajā ražotāju piedāvātajā produktu klāstā
neesot izdevies atrast. Viņa norāda arī uz citām pretrunām noteikumos.
Piemēram, obligāta prasība ir izvēlēties ar Zaļo karotīti marķētus
produktus, bet tāds siers esot tikai ar 50 procentu tauku saturu, kamēr
noteikumi prasa maksimāli 45 procentus. Tāpat uzņēmējiem nav līdz galam
skaidrs, kā īsti saprotams rūpnieciski apstrādātu zivju aizliegums, ja tādi
produkti kā krabju nūjiņas jau pirms vairākiem gadiem no ēdienkartēm svītroti.
Tagad liegta arī etiķskābes izmantošana, un tas nozīmē nē, piemēram, marinētiem gurķiem.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 18. decembra numurā.

#kvards-20151218-04#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz