Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

No zemes nācis un galdā likts

Jaunās, šī gada ražas kartupeļus, kas ievesti no citām valstīm, veikalos ieraudzījām jau pirms pāris mēnešiem. Tagad gatavi nāk mūsu pašu zemē augušie agro šķirņu bumbuļi. Kartupeli uzskata par vienkāršu un visiem pieejamu produktu. Jaunie kartupelīši sanāk garšīgi kā vienkāršās, tā neparastākās receptēs.

No zemes nācis un galdā likts
Ilustratīvs (Foto: Publicitātes)
23.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Liepājniece Silvija Junkure: Kad pienāk jaunās kartupeļu ražas laiks, vienmēr atceros laukos pie omas un opapa bērnībā, jaunībā pavadītās vasaras.

Kad apprecējos, tad nevarēju saprast, kāpēc vīra omīte mums liek ravēt kartupeļus. Maniem vecvecākiem bija zirgi un ar tiem vagas vienmēr apara.

Jaunie kartupelīši man ļoti patīk, jo vienkārši gatavojami un īsts vasaras ēdiens.

Nomazgātus mazākos vārīja ar visu mizu, lielākajiem ar nazīti miziņu nokasīja.

Izvārītiem, karstiem uzbēra sagrieztas dillītes. Klāt liela bļoda ar sagrieztiem tomātiem, kas burtiski peldēja krējumā…

RECEPTES

Lauku pusdienas

Vajadzēs: 1 kg jauno kartupeļu, dilles, sviestu, sāli. Pēc izvēles skābu krējumu, biezpienu, mazsālītus gurķus. 

Kartupeļus nomazgā. Ja tie jau lielāki, nomizo un novāra. Sakapā dilles.

Kartupeļus nokāš, pārkaisa ar dillēm, sakratot apžāvē.

Ēd ar sāli, pievienojot pēc izvēles sviestu, krējumu vai biezpienu. Klāt mazsālīti gurķi. Piedzer kefīru vai rūgušpienu.

Salāti no jaunajiem kartupeļiem

Vajadzēs: 1/2 kg jaunos kartupeļus, 200 g pupiņas pākstīs, 120 g sardīnes eļļā, olīvas bez kauliņiem, sāli, olīveļļu, 1/2 citrona sulas, piparus.

Nomazgātus kartupeļus sagriež daiviņās un vāra. 3 minūtes pirms tie gatavi, katlā ieber pupiņas pākstīs. Nolej ūdeni, atdzesē dārzeņus.

Bļodā ieliek sardīnes, pieber sāli, piparus, citronu sulu un samīca sardīnes ar dakšiņu. Pievieno smalki sagrieztas olīvas, novārītus kartupeļus, pupiņas, olīveļļu. Samaisa un atstāj ievilkties 15 minūtes.

Cepti kartupeļi garšvielās

Vajadzēs: mazus jaunos kartupeļus, garšvielas pēc gaumes, eļļu, sāli.

Jaunos kartupeļus noberž ar švammi. Liek bļodā veselus (var arī sagriezt), pārkaisa garšvielas, sāli, pārlej eļļu, samaisa. Uz plāts izklāj cepampapīru, uzber kartupeļus un liek līdz 200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 20-30 minūtes.

Sacepums  

Vajadzēs: 700 g kartupeļu, 500 g sasmalcinātus vārītus kāpostus, 200 gramus gatava bekona vai šķiņķa, 2 ķiploka daiviņas, 600 ml saldā krējuma, 1 ēdk. eļļas, 200 g Čederas siera, 20 g Parmezāna, sasmalcinātas dilles vai pētersīļus.

Novārītus jaunos kartupeļus, kad atdzisuši, sagriež apaļās šķēlītēs. Novāra sagriezto kāpostu, pievieno bekonu vai šķiņķi. Apcep ķiplokus eļļā, pievieno saldo krējumu, sāli un piparus.

Uzsilda krāsni līdz 200 grādiem. Cepamajā formā liek kartupeļus, sieru, šķiņķi un kāpostus, pārlej ar mērci, uzkaisa rīvētu Čederas sieru, Parmezānu un pētersīļus. Cep cepeškrāsnī 30 minūtes.

Pasniedz karstu, pārkaisa ar zaļumiem.

Kartupelīši gaileņu mērcē

Vajadzēs: 10 jaunos kartupeļus, 500-600 g gaileņu, 2 sīpolus, 300 ml saldā krējuma, 300 ml dārzeņu buljona, sviestu cepšanai, olīveļļu, zaļumus, sāli, piparus. 

Notīrītas gailenes sagriež. Notīrītus kartupeļus sagriež ripiņās, sīpolus smalki sakapā.

No buljona kubiņa pagatavo buljonu. Pannā sviestā un olīveļļā apcep sīpolus un gailenes. Tad pieliek un apcep arī kartupeļu ripiņas. Pielej buljonu un zem vāka sautē.

Kad kartupeļi gandrīz mīksti, pielej saldo krējumu un apmaisa. Pieber sāli un piparus, vāra 2 minūtes.

Pasniedzot uzber zaļumus. 

Ieteikumi namamātēm no 1969. gadā izdotā kalendāra sievietēm

  • Regulāri iztīri ledusskapi ar ūdens un etiķa maisījumu. To, cik ātri produkts sabojājas, ietekmē skābeklis, temperatūra un laiks. Kā uz pārtikas, tā ledusskapja sienām var veidoties mikroorganismi: baktērijas un pelējums.
  • Saldētavā ieteicams glabāt zivis ilgtermiņā, to uzturvērtība nemazinās sasaldējot.
  • Malto gaļu var sasaldēt, sadalot porcijās un ietinot plēvē. Uzglabājot saldētu gaļu ilgāk nekā ieteicams, tā nekļūst nelietojama un bīstama veselībai. Pareizi iepakota glabājas līdz četriem mēnešiem.
  • Saldētavā var likt maizi. Izņemot no saldētavas, šķēles var likt cepeškrāsnī vai tosterī bez atkausēšanas.
  • Pirms saldēšanas dārzeņus nosusina. Vislabāk, ja iepriekš tos vēl noblanšē, uz dažām sekundēm iemērcot verdošā ūdenī.
  • Ogas vēlams sasaldēt pēc iespējas ātrāk pēc novākšanas. Tā saglabāsies vitamīni un minerālvielas.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz