Notiks seminārs un diskusija par veselīgas pārtikas nozīmi
12. aprīlī Liepājas universitātes (LiepU) Senāta apspriežu telpā notiks starptautiskā projekta FOODWEB apaļā galda seminārs. Seminārs notiks projekta “Vide, pārtika un veselība Baltijas jūras reģionā – no paradumiem līdz izpratnei” ietvaros, informē projekta pārstāvis Liepājā Aigars Štāls.
Liepāja ir izvēlēta par vienu no projekta izpētes reģioniem. Projekta mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par saistību starp pārtiku, vidi un veselību, skaidrojot pārtikas ražošanas un patēriņa ietekmi uz vidi, it īpaši uz Baltijas jūru, un iespējām izvairīties no riskiem veselībai, ko var radīt mūsu izvēlētā pārtika.
Lai šo mērķi īstenotu, viena no aktivitātēm ir apaļā galda seminārs. Semināra laikā dalībnieki, kas pārstāv gan Liepājas uzņēmējus, gan izglītības darbiniekus, NVO, medijus, valsts pārvaldes un pašvaldības iestādes, tiks iepazīstināti ar līdzšinējo pētījumu rezultātiem un projekta turpmākajām aktivitātēm. Pēc tam notiks diskusija par to, kas darāms ikdienā, lai cilvēki izvēlētos veselīgu pārtiku. Diskusijas rezultāti tiks apkopoti un iekļauti kopīgajos projekta secinājumos un rezultātos.
Projekts norisinās vairākās Baltijas reģiona valstīs vienlaicīgi – Somijā, Igaunijā un Latvijā. Projekta vadošais partneris ir Somijas Lauksaimniecības un pārtikas institūts (MTT- Agrifood Research Finland) un tas tiek īstenots sadarbībā ar Latvijas Universitāti – Ekonomikas un vadības fakultātes Vides pārvaldības katedru, Somijas Vides institūtu (SYKE), Tartu Universitāti un Tartu AHHAA Zinātnes centru (AHHAA-foundation).
Latvijas Universitātes Vides pārvaldības katedras galvenais darbības virziens šī projekta ietvaros ir apmācības procesu veicināšana, semināri FOODWEB datubāzes izplatīšanai, patērētāju informētības novērtējuma pētījums, kā arī izglītojošu un informatīvu materiālu izstāde.
Projektu finansē Centrālās Baltijas Interreg IV A programma un Latvijā to līdzfinansē LR Izglītības un zinātnes ministrija.
Projekta darbības laiks ir 2011. – 2013. gads.