Otrdiena, 27. jūlijs Marta, Dita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Precizēts – Pilsētas viesiem cels galdā kaltētu mencu

Precizēts – Pilsētas viesiem cels galdā kaltētu mencu
25.01.2011 18:34

Atslēgvārdi

Nolemts, ka Liepājas raksturīgais jeb nacionālais ēdiens būs kaltēta menca, šobrīd notiek diskusijas par to, kāds varētu būt ēdiena nosaukums. Ir varianti, bet kurš no tiem būtu labāks un latviski pareizāk, tiks pieņemts, konsultējoties ar valodniekiem.

Iecerēts, ka pirmo reizi plašākai publikai mūspusē to būs iespēja nobaudīt Līvas tirgū.

Otrdien restorāna ”Pastnieka māja” virtuvē rosījās dažādu ēdināšanas uzņēmumu pavāri, lai radītu unikālo, tikai Liepājai raksturīgo, ēdienu. To pirmajiem bija iespēja nobaudīt un vērtēt ar Liepājas tūrisma nozari saistītiem cilvēkiem, Liepājas domes pārstāvjiem, žurnālistiem. Ikviens atzina, ka tas ir gards un atbilstīgs vēju pilsētai. Tā sastāvā ir kaltēta menca ar vārītiem kartupeļiem, šķēlītēs apceptiem sīpoliem, saldo krējumu un dillēm. ”Sākumā bija doma par siļķi, taču tā jau ir daudzām citām tautām, tāpēc atmetām,” pastāsta SIA ”Emeda” valdes priekšsēdētāja Alija Samoilova. Tāpat skatīts, lai šis ēdiens būtu pieejams cauru gadu, nevis tikai sezonāli.

Iecerēts, ka ēdiens tiek pasniegts māla podiņā, ko pēc iztukšošanas varēs arī iegādāties kā suvenīru. Tāpat tiks veidots šī ēdiena stāsts, ko ievietos ēdienkaršu pirmajā lapaspusē. Stāsta autors būs vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš, kurš jau izpētījis Kurzemes piekrastē dzīvojošo ļaužu ēdiena gatavošanas tradīcijas.

Lielākās diskusijas starp klātesošajiem raisījās par Liepājas ēdiena nosaukumu. Jo svarīgi esot tas, lai to būtu viegli tulkot uz citām valodām, piemēram, angļu, vācu, krievu. Domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš ierosināja ēdienu nosaukt par “Liepājas doršu”, taču vēl parādījās variants “Liepājas menca” vai “Liepājas mencis”. “Ēdiens ir labs, bet ieklausīsimies praktiķos,” noslēgumā aicināja G.Ansiņš, piekrītot arī pārējiem klātesošajiem, ka vispareizāk būtu konsultēsies pie speciālistiem. Tāpat palika atklāts jautājums, ko rakstīt uz māla podiņa un vai to būs iespējas izgatavot mūspusē, jo šā vakara paraugs bija Saldus rajonā mītoša keramiķa darbs. “Būtu smuki, ja tas būtu savējā veidots,” sacīja kāds no klātesošajiem, kas varētu stimulēt iesaistīties arī vietējos zivju meistarus ar savu produkciju.

Ideja, ka Liepājai ir nepieciešams savs ēdiens, virmojusi jau sen. Un kārtējā tūrisma nozares uzņēmēju tikšanās laikā, kas notiek regulāri, dzimst arvien jaunas un vērtīgas ieceres. ”Ēdiens ir, nākamais solis ir izdomāt, kā uzsākt procesu,” tikšanās noslēgumā ēdināšanas uzņēmumu pārstāvjiem sacīja priekšsēdētāja vietnieks. Jāpiebilst, ka ēdiena radīšana atvieglos atbildi uz tūristu visbiežāk uzdoto jautājumu restorānā vai kafejnīcā: ”Kas jums ir īpašs?”

Februārī kaltēto mencu būs iespēja pagaršot starptautiskā tūrisma izstādes ”Balttour 2011” apmeklētājiem. Taču Liepājā plašāk tas tiks prezentēs Līvas tirgū.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz