Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Orķestranti jūras putu baltumā

Orķestranti jūras putu baltumā
08.02.2009 07:00

Atslēgvārdi

Jūras spēku orķestra mūziķi vakar bija divkārt satraukušies, lai Latvijas armijas pirmā kara orķestra dibināšanas 90.gadienai veltītajā koncertā, kas notika Liepājas teātrī, viss izdotos godam. Vispirms jau tāpēc, ka viņi kā mājinieki turēja rūpi par kolēģiem no Sauszemes spēku orķestra un Nacionālo bruņoto spēku štāba orķestra, ar ko kopā tika veidota vērienīgā koncertprogramma, bet arī tāpēc, ka orķestranti pirmo reizi publikas priekšā stājās jaunajās koncertformās.

Orķestra priekšnieks Uldis Locenieks pastāstīja, ka koncertformas Jūras spēku orķestrim pēc darbības atjaunošanas darinātas pirmo reizi tā pastāvēšanas laikā. “Mūsu koncertdarbībai kļūstot aizvien aktīvākai, radās arī nepieciešamība pēc koncertformām. Tādas mums līdz šim nav bijušas, un visur uzstājāmies oficiālajās svētku formās,” viņš skaidro. Koncertformu atjaunošanas darbs sācies vairāk nekā pirms gada, un to tapšanas ceļš bijis visai sarežģīts. Par pamatu formu atjaunošanai izmantotas vēsturiskās fotogrāfijas, kurās redzams kara flotes orķestris trīsdesmito gadu otrajā pusē, no militārā vēsturnieka Jura Raķa privātkolekcijas. “Gribējām, lai jaunās koncertformas palīdz saglabāt orķestra pēctecību, tāpat bija daudz dažādu citu nosacījumu, ko bija svarīgi ņemt vērā. Formas analizēja Heraldikas komisijas speciālisti, un mums bija smagas diskusijas par atsevišķām niansēm,” saka U.Locenieks. Tomēr viņam prieks par galarezultātu – reizē vienkāršām un svinīgām koncertformām jūras putu baltumā. “Vispirms pie karmīnsarkanajām koncertformām tika NBS štāba orķestris, tagad Jūras spēku orķestrim ir jaunas baltas formas, vēl mums tikai atlicis Sauszemes spēku orķestri apģērbt jaunās formās,” ar prieku pavēsta arī NBS Orķestru pārvaldes priekšnieks, pulkvežleitnants Dainis Vuškāns. Viņš arī pauž lepnumu par vērienīgo koncertu, ko militārie orķestri liepājnieku priekam sarīkojuši tieši tajā vēsturiskajā dienā, kad pirms 90 gadiem jaunformējamo spēku komandieris kapteinis Ludvigs Bolšteins ar pavēli nr.11 uzdeva brīvprātīgo 11.rotai izveidot muzikantu komandu, saskaņā ar kuru tieši Liepājā tika nodibināts pirmais Latvijas armijas kara orķestris. Par orķestru attīstību varēja uzzināt arī turpat iekārtotajā J.Raķa izveidotajā vēsturisko materiālu ekspozīcijā.

Liepājas teātris vakar bija piepildīts līdz pašai galerijai, jo cilvēki labprāt izmantoja iespēju bez maksas noskatīties lielisko koncertu, kurā skanēja gan latviešu komponistu skaņdarbi, gan pirmie armijas kaujas marši un skaņdarbi, ko orķestri savulaik spēlējuši zaļumballēs. “Veidojām programmu, cenšoties parādīt gan vēsturisko pēctecību, gan arī orķestru mūsdienu repertuāru,” skaidro D.Vuškāns. Viņš vērš uzmanību arī Johana de Meija skaņdarba “Vēju pilsētas uvertīra” pirmatskaņojumu Latvijā Jūras spēku orķestra izpildījumā, bet klausītāju atzinību izpelnījās Džeimsa Bārnesa “Vietuļā pludmale”, kuru Gunta Kumačeva vadītie mūziķi izpildīja kopā ar koru “INTIS”, “Aija” un “Atbalss” dziedātājiem.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Kaprāļi Vadims Viktors (no labās), Mareks Dapša un Zigurds Pickainis kopā ar pārējiem Jūras spēku orķestra muzikantiem vakar pirmo reizi publikas priekšā stāvēja jaunajās koncertformās.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz