Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gripa atrod lielus un mazus

Gripa atrod lielus un mazus
26.02.2007 19:13

0

Atslēgvārdi

Sakarā ar to, ka pēdējās nedēļas laikā strauji palielinājusies saslimstība ar dažādām vīrusu infekcijām un gripu, Centrālajā slimnīcā ir izsludināta karantīna. Tas nozīmē, ka pagaidām plānveida pacienti slimnīcā netiek pieņemti, kā arī ir stingri ierobežoti pacientu apmeklējumi pie slimniekiem. Nekādā gadījumā ārsti neiesaka, nākot pie slima cilvēka, ņemt līdzi mazus bērnus, lai pasargātu viņus no saslimšanas. Pēdējo trīs dienu laikā ar dažādām vīrusu infekcijām slimnīcā tika ievietoti vidēji 4 – 5 pacienti dienā.

Infekciju nodaļas vadītāja Ingrīda Strika pastāstīja, ka nodaļā ārstējas gan cilvēki ar dažādām vīrusu infekcijām, gan ir arī apstiprināti gripas gadījumi. Ķirurģijas nodaļas vecākā māsa Marita Šteingolde pastāstīja, ka arī šajā nodaļā vīrusu infekcijas un gripa neiet secen, tāpēc, lai pasargātu cilvēkus no inficēšanās, tos, kam vairs nav vajadzīga akūta palīdzība, no slimnīcas izraksta. Neatliekamās medicīniskas palīdzības nodaļas vadītāja Ingrīda Jakovicka pastāstīja, ka ātrās palīdzības mediķi saņem pat līdz 60 izsaukumiem dienā. I.Jakovicka arī aktualizēja kādu problēmu: “Nav retums, kad mūs izsauc cilvēks, kurš gadiem ilgi nav bijis pie ārsta, un viņam nav pat sava ģimenes ārsta. Un tad mums ilgi un rūpīgi jāstāsta, kāda tagad ir kārtība un kā cilvēkam jārīkojas, lai nokļūtu pie ģimenes ārsta.” Un vēl daktere Jakovicka piebilda, ka cilvēki nereti pārforsē ar medikamentu lietošanu, dažādās aptiekās iegādājoties dažādus medikamentus, kuru sastāvs ir līdzvērtīgs. “Tāpēc es vēlreiz atgādinu, ka ir jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu,” viņa sacīja. 

Ģimenes ārste Olita Ševčuka sacīja, ka, pēc viņas aprēķiniem, Liepājā šī ir trešā nedēļa, kad cilvēki slimo ar gripu. Un slimnieku skaits gan uz pieņemšanu, gan mājas vizītēs ir krietni palielinājies. Daktere prognozēja, ka šī un vēl nākamā nedēļa varētu būt saslimstības virsotne, un tad gripa varētu pamazām atkāpties. Gripai raksturīgi, ka tā sākas pēkšņi ar paaugstinātu temperatūru, kaulu laušanu, stiprām galvas sāpēm un sausu, mokošu klepu. Savukārt Vecliepājas Primārās veselības aprūpes centra vecākā māsa Valda Doroņina pastāstīja, ka vakar īpaši daudz cilvēku nākuši vakcinēties pret gripu. “Ja parasti dienā vakcinējas divi trīs cilvēki, tad vakar bija 20, un tas ir ļoti daudz,” viņa sacīja. Jāatgādina, ka imunitāte pēc vakcīnas rodas aptuveni divu nedēļu laikā un vakcinēties, kad gripa jau ir klāt, ir vērts tad, ja nav saskares ar gripas slimniekiem.

Klases slēgt pagaidām nav vajadzības

Vakar skolā pēc brīvdienām atgriezās pirmo klašu skolēni. Ezerkrasta sākumskolas direktore Ināra Pūpola pastāstīja un arī Centra pamatskolas direktore Vera Špaka informēja, ka mazie bērni ieradušies gandrīz pilnā sastāvā. Katrā no klasēm vakar nebija tikai kādi trīs četri skolēni. Tāpat arī vecākajās klasītēs skolēnu skaits ir pietiekošs, lai varētu notikt pilnvērtīgs mācību darbs. “Mēs nevaram runāt par karantīnu vai klašu slēgšanu, ja skolā ir vairāk par divām trešdaļām vienas klases skolēnu,” sacīja Vera Špaka. “Kopā ar medicīnas māsu sekojam skolēnu veselībai, un varu teikt, ka pašlaik bērni slimo (katrā no klasēm vidēji trūkst divi līdz pieci skolēni), taču to nevar nosaukt par masveida saslimšanu,” sacīja 7.vidusskolas direktore Inese Ferstere. 8.vidusskolas medicīnas māsa Raija Šēle pastāstīja, ka vakardien ir uzsākta nopietna iztrūkstošo skolēnu reģistrācija, lai noskaidrotu situāciju un redzētu, cik bērnu slimo un vai klasēs var produktīvi turpināt stundas. “Ir klases, kurās iztrūkst apmēram puse skolēnu, visvairāk tas attiecas tieši uz vidusskolēniem, no mūsējiem slimo arī trešās un ceturtās klasēs,” paskaidroja R.Šēle.

Arī Izglītības pārvaldes speciālisti seko skolēnu skaitam pilsētas mācību iestāžu klasēs. “Bērni slimo, bet vēl skolas nav ziņojušas par to, ka kādā no klasēm skolēnu ir mazāk par pusi, lai varētu izsludināt karantīnu. Skolēnu skaita izmaiņām klasēs seko kā pedagogi, tā arī medicīniskais personāls. Pašlaik ir tā, ka vairāk slimo pedagogi,” paskaidroja Ludmila Molčanova.

Kristīne Pastore,
Daina Meistere,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz