Mācīs cept maizi
Svētdien pulksten 11 Rucavas “Lipšos” sāksies “Maizes diena”, informē organizatore Sandra Aigare. Plānots cept rupjmaizi, pīles un raušus, gatavot ēdienus no maizes un pa starpām arī dziedāt Rucavas dziesmas.
“Es neslēpju tās lietas, ko esmu atklājusi – kāpēc citreiz maize iznāk ķepīga, kāpēc garoza lec nost,” apgalvo S. Aigare, kura pati ir maizes cepēja. “Katram vienalga iznāk citāda.” Tas atkarīgs ne vien no receptes un tā, kāda krāsns izmantota, bet arī no ieliktās enerģijas.
“Lielākais ļaunums, ka daudzās mājās ir nojaukta maizes krāsns,” nosaka rucavniece. Taču viņa iedrošina – var izmantot arī parasto malkas krāsni, ja tai nav restīšu. Dažās mājās tā pat esot mūrēta ar domu, ka nedēļas nogalē var izcept vismaz vienu maizes kukulīti. Par modernajām ierīcēm S. Aigare ir dzirdējusi, taču ne no viena nav dzirdējusi par rezultātu. “Tur saliek visu, un viss notiek,” viņa saka par veikalos nopērkamajām maizes krāsnīm. “Bet tā burvība, ko rada maizes krāsns – uguns, pēc tam ogles gailē –, ir fantastiska. Pavards piedod omulību, ap to visiem gribas pulcēties.”
“Maizes diena” ir viens no projekta “Dzīvesskolas organizēšana Rucavā” pasākumiem. To ar 700 latiem atbalstījis Kultūrkapitāla fonds. Nodarbību centrā ir tautastērpi, tradicionālie ēdieni un valoda. Dalībnieku loks sasniedz 35 sievas, bet ne vienmēr visas varot ierasties. Taču dzīvesskolu aicināts apmeklēt ikviens interesents, uzsver S. Aigare.
Nākamā nodarbība plānota 28. oktobrī, kad turpināsies tautastērpa darināšana.
Uzziņai
Sīkāka informācija pieejama, zvanot Sandrai Aigarei pa tālruni 26814051.
Ilze Šķietniece,
“Kurzemes Vārds”