Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pārvadātāji sāk cenu karu – no Liepājas uz Rīgu var aizbraukt par 7 eiro

AS “Liepājas autobusu parks” no šī gada 2. maija sāks komercreisus maršrutā Rīga-Liepāja, aģentūru LETA informēja “Liepājas autobusu parka” pārstāvji.

Pārvadātāji sāk cenu karu – no Liepājas uz Rīgu var aizbraukt par 7 eiro
Foto: Publicitātes
29.04.2024 17:03

"Kurzemes Vārds"/LETA

Tādējādi patlaban papildu valsts nodrošinātajiem 16 reisiem dienā “Liepājas autobusu parks” nodrošinās arī 11 komercreisus.

Kompānijā skaidro, ka lēmums pieņemts, pamatojoties uz valstisku lēmumu mainīt reģionālās nozīmes transporta dotēšanas apjomu maršrutā Rīga-Liepāja.

Lielāko daļu reisu izpildīs ar patlaban izmantotajiem “Mercedess Benz Intouro” autobusiem, bet noteiktos reisos izpildi nodrošinās arī ar tūrisma klases autobusiem.

Ar “Liepājas autobusu parka” piedāvātajiem reisiem varēs iepazīties “atd.lv”, 1188.lv vai, zvanot pa tālruni 80000078.

Kompānijā atgādina, ka 16 maršruta reisus organizē pēc VSIA “Autotransporta direkcija” (ATD) pasūtījuma.

Šo reisu izpildi nodrošina pēc ATD noteikta kustību saraksta un tās noteiktām pieturvietām, ar autobusiem, kas ir piemēroti personām ar kustību traucējumiem.

Pārējos reisus “Liepājas autobusu parks” nodrošinās pēc komerciāliem principiem.

Tādējādi papildu reisu izcenojumi atšķirsies no valsts nodrošinātajiem, kā arī biļetes cenā iekļaus vienas bagāžas vienības pārvadāšanas maksu.

Meklējot biļetes vietnē 1188.lv, redzams, ka to cena LAP komercreisos ir 10,30 eiro, kas ir par 10 centiem mazāk nekā valsts dotētajos reisos.

Autobuss pieturēs Grobiņā, Skrundā, Saldū, Brocēnos un izlaidīs pasažierus ierastajās pieturās Rīgā.

Izsludinot biļešu pārdošanu uz komercreisiem maršrutā Liepāja – Rīga, “Lux Express” tās piedāvāja, sākot no 10 eiro, taču

pašlaik pārvadātājs izsludinājis akciju ar biļetes cenu 7 eiro.

Kā ziņots iepriekš, autobusi komercreisos no Rīgas uz Liepāju kursēs katru dienu pulksten 8.40, pulksten 12.40, pulksten 15.40, pulksten 17 un pulksten 18.40, bet no pirmdienas līdz sestdienai autobuss kursēs arī pulksten 11.

Savukārt no Liepājas uz Rīgu kursēs katru dienu pulksten 5.45, pulksten 7, pulksten 10.15, pulksten 11.10, pulksten 16.

LAP komercreisos norīkos gan autobusus, kuri ir pielāgoti cilvēkiem ar kustību traucējumiem, gan nepielāgotus autobusus.

Zvanot uz LAP dispečeru dienestu, var precizēt, ar kādu autobusu tiks izpildīts konkrētais reiss.

“Personas, kas ir tiesīgas izmantot braukšanas maksas atvieglojumus, to varēs darīt valsts dotētajos reisos,” –

satraukumu raisīja Sabiedriskā transporta padomes vadītāja un Satiksmes ministrijas valsts sekretāra vietnieka Dina Meriranda paziņojums 16. martā “Latvijas radio”, ka komercreisos plānots atteikties no atlaidēm.

Nacionālā apvienība pagājušo ceturtdien iesniegusi Saeimā pieprasījumu, kurā pievērš uzmanību šim jautājumam un prasa Satiksmes ministrijas redzējumu un iespējamos situācijas risinājumus.

Saeimas deputāts Artūrs Butāns uzsver:

“Ja ķeras klāt mazāk aizsargātajām grupām, tad ir jāceļ trauksmes zvani.

Vai nu ar likumu jānosaka, ka arī komercreisos jānodrošina atlaides un valstij jādotē mazaizsargātās grupas, vai arī jālimitē, cik daudz to būs.”

Deputātam esot neoficiāla informācija, ka komercreisu skaits tikai palielināsies.

“Negribētu nonākt situācijā, kad politrepresētie, invalīdi vai daudzbērnu ģimenes sāks skatīties, ka viņiem palikuši trīs vai divi autobusi dienā, jo visi pārējie ir komercreisi,” viņš atzīmē.

Satiksmes ministrija “Kurzemes Vārdam” vēstī, ka pasažieri, kuriem pienākas braukšanas maksas atvieglojumi, joprojām saņem šo pakalpojumu, braucot reģionālās nozīmes maršrutos, tajā skaitā arī komercmaršutos.

“Vienlaikus tiek gatavoti grozījumi Sabiedriskā transporta likumā, kas paredz, ka valsts pārvadājumos uz komerciāliem principiem kompensē pārvadātājam radušos zaudējumus par šādu pasažieru kategoriju pārvadāšanu,” norāda ministrijā.

Savukārt uzņēmumā “Lux Express” pauž, ka Satiksmes ministrija pirms komercreisu apstiprināšanas un uzsākšanas gan savstarpējā komunikācijā, gan publiski ir solījusi, ka uz “Lux Express” kā pasažieru komercpārvadājumu veicēju reģionālās nozīmes maršrutos neattieksies valstī noteikto atlaižu piemērošana.

“Pašreiz uzņēmums gaida ministrijas solījumu izpildi, līdz tam nodrošinot pārvadājumus ar visām valstī noteiktajām atlaidēm,”

norāda pārvadātājs.

“Lux Express” min piemēru no Igaunijas, kur tiek nodrošinātas valstī noteiktās atlaides komercreisu pasažieriem.

Kaimiņzemē lēma par izmaiņām kompensācijās pēc Eiropas tiesas lēmuma, kas paredzēja, ka valsts nedrīkst uzlikt slogu un prasīt komercpārvadātājiem segt valstī noteiktas atlaides, nesaņemot par to kompensāciju no valsts.

Tāpēc pārvadātājs uzskata – šobrīd Latvijas Satiksmes ministrijai ir izvēle – ļaut komercpārvadātājiem nepiemērot valstī noteiktās atlaides, vai arī tās ir jākompensē.

Iepriekš jau ziņots, ka “Liepājas autobusu parka” apgrozījums 2022. gadā bija 17,839 miljoni eiro, kas ir par 15,8% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās vairākkārt un bija 190 731 eiro.

Finanšu dati par 2023. gadu vēl nav publicēti.

Pēc Konkurences padomes 2022. gada 29. marta lēmumā par Konkurences likuma pārkāpuma konstatēšanu “Liepājas autobusu parka” darbībās uzņēmuma mazākuma akcionārs (34,85%) ir Liepājas pašvaldība, bet 59,83% akciju pieder SIA “LAP1R”, kas, pēc “Firmas.lv” datiem, pastarpināti pieder Andra Šķēles (67%) un Aināra Šlesera (LPV) (33%) ģimenēm.

Savukārt “Lux Express Latvia” apgrozījums pagājušajā gadā bija 1,735 miljoni eiro, kas ir par 73,4% vairāk nekā 2022. gadā, kā arī uzņēmums guva peļņu 8497 eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

“Lux Express Latvia” reģistrēta 1994. gadā, un tās pamatkapitāls ir 193 404 eiro. Uzņēmums pieder Igaunijā reģistrētajam uzņēmumam “Lux Express Estonia”.

“Lux Express” grupa nodrošina starptautiskos tālsatiksmes reisus uz vairāk nekā 20 galamērķiem septiņās valstīs, tostarp uz Kuresāri, Tallinu, Narvu, Pērnavu, Tartu, Rīgu, Viļņu un Varšavu.

Tāpat kompānija nodrošina iekšzemes pasažieru pārvadājumus Igaunijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz