Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Durbes graudaudzētāji klausās, kā kviešu laukā nauda skan

Durbes graudaudzētāji klausās, kā kviešu laukā nauda skan
11.07.2007 19:39

0

Atslēgvārdi

Vakar augkopēju kooperatīvā sabiedrība “Durbes grauds” rīkoja Lauku dienu, kad graudaudzētāji apbraukāja dalībnieku labības un rapšu laukus, lai kvalificētu speciālistu klātbūtnē noteiktu, kādas kļūdas un neprecizitātes audzējot pieļautas un ko vajadzēja darīt citādāk, lai iznākumā iegūtu bagātāku ražu. Sabiedrības valdes priekšsēdētājs Sandris Bēča pastāstīja, ka Lauku diena, kas viņiem kļuvusi par labu tradīciju, šogad nav īpaši reklamēta, jo neesot bijis pārliecības, ka laika apstākļi ļaus to sarīkot. Tomēr, neraugoties uz piesardzību, sarīkojums izdevies lieliski, jo saule spīdēja augstu virs dalībnieku galvām un strauji žāvēja lietavu izmērcēto zemi.

Īpaši vērtīgi izrādījās priekšlasījumi, kuri risinājās tieši zemnieku un kooperatīva biedru Aivara Pupaiņa, Laimoņa Leimanta, Āra un Andra Grāmatiņu, kā arī Alvja Šūlmaņa rapšu laukos un labības druvās, un kurus kolēģiem sniedza kooperatīvās agrosabiedrības agronome un komercdirektore Zinta Jansone no Vidzemes, kā arī augu aizsardzības servisa firmas “Syn Genta” agronoms Guntis Gulbis no Rīgas.

Abi speciālisti iztika bez teorētiskiem spriedelējumiem un tomēr neskopojās ar lietišķiem padomiem, pastāstot, kas  graudaudzētājiem jāliek aiz auss, lai turpmāk izvairītos no slimību un kaitēkļu postījumiem, un kā rīkoties, ja raža rapšu laukā nav ienākusies vienmērīgi, bet virsotnītēs pākstiņas ir nobriedušas ātrāk, kamēr augu apakšējā daļā vēl stipri pazaļas. Vienubrīd Guntis Gulbis aicināja visus dalībniekus pieklust, lai kopīgi paklausītos, kā kviešu laukā nauda skan. Druvā tā skanot citādāk nekā, piemēram, kāpostos. Bet dzirdēt varot gan tur, gan te, ja vien labi pacenšas.

Klausoties jautājumos, ko kompetentajiem ciemiņiem uzdeva novada augkopēji, Sandris Bēča atzina, ka zemnieku interese esot sakāpināta, jo tuvojas pats nozīmīgākais darbu posms, proti, ražas novākšanas laiks. Ziemas rapšu stiebri jau nobrūnējuši. “Strādāts ir dūšīgi. Lietavas, lai arī bija stipras, nekādu briesmīgo postu augkopējiem vēl nav nodarījušas. Tāpēc birums, ja izaudzēto izdosies novākt, solās būt labs. Ja pieturēsies saulains laiks, kāds bija vakar, tad pēc desmit dienām sāksim kult rapšus,” sacīja sabiedrības vadītājs. Viņš prognozēja, ka arī cenas šoruden gan graudiem, gan rapšiem varētu apmierināt zemniekus. Tās pieturoties samērā augstas, jo šās vasaras apstākļi nebija labvēlīgi audzētājiem Eiropā.

Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”

“Durbes grauda” kooperatori ziemas rapšu laukā, kas sola dāsnu ražu. Priekšplānā – agronome Zinta Jansone no Vidzemes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz