Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gruži vārtrūmē, smirdoņa pa visu kvartālu

Gruži vārtrūmē, smirdoņa pa visu kvartālu
02.08.2007 19:08

0

Atslēgvārdi

Plastmasas maisiņi ar gružiem, tukšas pudeles, burciņas, konservu bundžas un citi sadzīves atkritumi lielā kaudzē vienuviet un pāri visam neciešama smaka – tāds skats un smārds ik dienas ir jābauda tiem iemītniekiem, kuru dzīvesvieta atrodas tuvumā mājai Apšu ielā 38. Mājas saimnieks ir ārzemēs, un iedzīvotāji savus atkritumus izmet turpat pie mājas, radot antisanitārus apstākļus gan paši sev, gan apkārtējo māju iemītniekiem. “Lūdzu, lūdzu, palīdziet, jo tas vairs nav izturams!” izmisuši redakcijā vērsās mājai Apšu ielā 38 blakusesošo namu iemītnieki. “Nu jau vairākus mēnešus dzīvokļa logu nav iespējams atvērt. Vārtrūmē izmestie sadzīves atkritumi pūst un smird, īpaši traki ir karstā laikā, bet, kad uzlīst lietus, ūdens puvekļus skalo uz ielas, kur izplūst duļķainas, smirdīgas peļķes. Un, tā kā noteka nespēj tādu daudzumu ūdens tūlīt aizpludināt, turpat zem logiem veidojas smirdīga upe.”

Smirdoņas dēļ logu neatver jau mēnesi

Kādas citas mājas iedzīvotāja stāsta, ka apkārtējo māju bērni pēc lietus nāk bradāt pa smirdīgajām peļķēm. “Es pat nespēju iedomāties, ar ko viņi tajā ūdenī var inficēties,” viņa sacīja. Un piebilda, ka pēdējā mēneša laikā, kad smaka ir kļuvusi pavisam neciešama, logu vairs nav atvērusi.

Ierodoties pie mājas Apšu ielā 38, ieraugām trīsstāvu sarkano ķieģeļu ēku. Nekas neliecina, ka tur varētu būt kādas cūcības, taču, jau izkāpjot no mašīnas, sajūtam neciešamo smaku. Patiešām – deguns jātur ciet. Un taisnība arī apkārtējo māju iemītniekiem – pēc iepriekšējās dienas lietavām uz ielas vēl redzama krietna peļķe, no kuras arī nāk pretīga smaka. Paejot līdz vārtrūmei, ieraugām vainīgo gružu kaudzi – tā patiešām ir iespaidīga. Skaidri redzams, ka gruži tur mesti ilgu laiku. Un smaka tāda, ka elpot nav iespējams. Pretīgi!

Iedzīvotāji vaino mājas saimnieku, saimnieks domā, ka iedzīvotajiem pašiem jātiek galā

Mājās sastopam 1.dzīvokļa īrnieci Valentīnu Kuplēnu, kuras dzīvoklis atrodas pirmajā stāvā, un logi ir pavisam līdzās izmestajiem un smirdošajiem gružiem. Viņa tikai noplāta rokas – nezinot, ko darīt. Tas, kas notiek ar gružiem, esot saimnieka vaina – ar šo gadu viņš vairs nav noslēdzis līgumu ar gružu izvedējiem, lielais konteiners, kas agrāk tur atradās, aizvests un iedzīvotājiem vairs nav kur atkritumus izmest. Tad nu tie vārtrūmē arī krājas. Valentīna piekrīt – logu turēt vaļā nav iespējams. Ciemos atbraukusi mazmeitiņa, un viņa to nav laidusi laukā – bail, ka nesaķer kādu infekciju, jo ap atkritumiem riņķo mušas, tos pārmeklē žurkas un tur barojas arī klaiņojošie kaķi.

Valentīnas kundze zina stāstīt, ka pašreizējais mājas saimnieks Aleksandrs Simonovs šo māju iegādājies pagājušajā vasarā. Iepriekšējais saimnieks par visu rūpējies, sākumā arī jaunais, un īrnieki bijuši gatavi tam, ka pacels arī īres maksu. Jaunais saimnieks noslēdzis līgumu, ka par kvadrātmetru jāmaksā 1,18 lati. Taču, kā stāsta Valentīna, tā arī neviens saimnieka pārstāvis nenāk un maksu neiekasē. Bet janvārī pazudis gružu konteiners. “Kur mums likt gružus?” viņa jautā. “Atliek mest vārtrūmē, kur agrāk atradās gružu konteiners.” Valentīna arī rāda, ka īres līgums noslēgts līdz šā gada 7.maijam. Un iemītniekiem pateikts, lai meklē citu dzīvesvietu. Viņa te dzīvojot deviņus gadus un bijusi domē prasīt dzīvokli. Apsolīts, ka ziemā varētu to saņemt. Viena ģimene jau aizgājusi, bet kāda cita pateikusi, ka dzīvo te jau gadu desmitus un prom iet nedomājot. Vēl kāda cita ģimene esot pavisam nepatīkamā situācijā – aptuveni pirms gada lielajā dzīvoklī veikts kārtīgs eiroremonts, bet nu to visu var nākties pamest. Īrnieki esot dzirdējuši, ka saimnieks grasās māju pārdot. Kāds no kaimiņiem dzirdējis – saimnieks it kā domājot mājā ierīkot viesnīcu. Esot pat bijuši daži pircēji, kāds kaut ko arī fotografējis, bet tā arī visi pazuduši. Cilvēki domā – varbūt tas gružu dēļ.

Kaimiņi, vairs nespējot izturēt smirdoņu, palīdzību meklējuši gan Pašvaldības policijā, gan arī vēl kādās citās iestādēs. Kādās tieši – to gan neviens vairs neatceras, bet pagaidām nekas neesot mainījies – kārtība nav ieviesta un 38.mājas iemītnieki, kā pēdējos mēnešos ierasts, turpina mest gružus vārtrūmē.

Mājas saimnieks Aleksandrs Simonovs, kad pa telefonu sazināmies, stāsta, ka atrodas ārzemēs, kur strādājot, un ir izbrīnīts, kad pastāstu, kas notiek viņa mājā. Viņš saka – ar iedzīvotājiem esot mutiska vienošanās: “Es no viņiem neiekasēju īres maksu, bet viņiem ir jāsedz visi komunālie maksājumi, kā arī pašiem jāparūpējas par gružu izvešanu un sētnieka pakalpojumiem.” Viņam esot pārsteigums, ka gruži krājas kaudzē un traucē kaimiņiem dzīvi. Saimnieks nesaprot, kāpēc viņi nepilda savas saistības, ja viņš neiekasē īres maksu no īrniekiem. Uz jautājumu, ko darīs ar māju, ja reiz lūdzis īrniekus meklēt citas dzīvesvietas, Aleksandrs atbild, ka nav izlēmis un neesot arī noteicis nekādus termiņus, kad īrniekiem no mājas jāaiziet. Pagaidām viņa vienīgā vēlēšanās esot, kaut mājā būtu kārtība. Un viņš sola pa telefonu šmuci ar gružiem nokārtot. Vēl tikai piebilstot, ka no īrnieku puses, kas nemaksā īri, nav īsti godīgi sūdzēties pašiem par savu radīto cūcību. “Bet mana vaina, protams, ir tā, ka es nekontrolēju, kas tur notiek,” viņš atzīst. Bet patiesībā jau nesūdzējās īrnieki, palīdzību meklēja kaimiņu mājās dzīvojošie cilvēki, kuriem ir pilnīgi vienalga, kādas ir saimnieka un īrnieku attiecības – viņi nevēlas dzīvot smirdoņā un antisanitāros apstākļos.

Kārtībsargātāji sekos, lai atkritumus savāktu

Pašvaldības policijā uzzinājām, ka pārbaude šajā mājā janvārī ir bijusi, taču ne izmesto atkritumu dēļ. “Bija ienākusi sūdzība par to, ka ūdens noteka ir aizsērējusi,” skaidroja Pašvaldības policijas preses sekretāre Ineta Mikute. “Mūsējie to pārbaudīja un uzdeva Komunālās pārvaldes speciālistiem sakārtot.” Taču saistībā ar izmestajiem atkritumiem nekādas sūdzības policijā nav saņemtas. Reaģējot uz redakcijas teikto, pašvaldības policisti ieradās Apšu ielā 38 un pārliecinājās, ka teiktais atbilst patiesībai. Policisti arī sazinājās ar mājas saimnieku Aleksandru Simonovu, kurš arī viņiem pastāstījis par mutisko vienošanos ar nama iemītniekiem. “Taču atbildība vienalga gulstas uz saimnieka pleciem,” sacīja I.Mikute. Saimnieks solījis dažu dienu laikā problēmu novērst. “Mūsējie tam sekos un, ja nekas nemainīsies, protams, ka A.Simonovu sauks pie atbildības,” viņa solīja.

Kristīne Pastore,
“Kurzemes Vārds”

Vārtrūme pie nama Apšu ielā 38 atgādina izgāztuvi un patiesībā tā par tādu pārvērsta: starp plastmasas maisiņos sabērtajiem un tāpat izmētātajiem pūstošajiem sadzīves atkritumiem saimnieko mušas, žurkas un klaiņojošie kaķi, un visapkārt izplatās neciešama smirdoņa.

Pirmā dzīvokļa īrniece Valentīna Kuplēna neslēpj, ka arī viņa savus atkritumus met vārtrūmē – kur lai citur tos liek, ja atkritumu konteiners jau pusgadu kā aizvākts un jauns vietā nav nolikts.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz