Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ne visi ir ar mieru atsacīties no kailcirtēm

Ne visi ir ar mieru atsacīties no kailcirtēm
10.09.2007 19:51

0

Atslēgvārdi

Pagājušās nedēļas nogalē Pasaules dabas fonds rīkoja meža aprūpēšanas semināru Rucavas pagasta “Bajāros”, kur vairāk nekā 20 Kurzemes mežu īpašnieku vēroja, kā iespējams saimniekot, pilnībā atsakoties no kailcirtēm. Līdzīga novirziena nodarbības notikušas jau agrāk, taču šoreiz dalībniekiem bija sagādāta iespēja iegūt arī praktiskas iemaņas.

Seminārs ilga divas dienas. Ventspils, Kuldīgas, Bauskas un Liepājas rajona mežu īpašnieki noklausījās priekšlasījumus, kuros smēlās zināšanas, kā plānot, organizēt un veikt mežaudžu aprūpi, nepielietojot audzi pilnībā iznīcinošo kailcirtes paņēmienu.

Kā sacīja “Bajāru” saimnieks Otomārs Ozols, pats būtiskākais ieguvums ciemiņiem bijušas praktiskās nodarbības. To gaitā kurzemnieki Pasaules dabas fonda Meža programmas vadītāja Jāņa Rozīša, kā arī speciālistu Mārtiņa Lūkina un Imanta Krūzes vadībā mežaudzē pie Ģeistautiem varēja iemācīties izvērtēt, kurš koks un kādu iemeslu dēļ nav cērtams, bet kuru iespējams nozāģēt, būtiski neietekmējot mežaudzi. Šādu paņēmienu, ko jau vairāk nekā 10 gadu piekopj “Bajāru” saimnieks, dēvē par izlases cirti. Prasmīgi pielietota, tā spēj nodrošināt saimniekotājam regulārus ienākumus. Turklāt tie tiek gūti, nesamazinot zaļojošā īpašuma vērtību. “Mans saimniekošanas virziens ļauj saglabāt mežaudzes arī nākamajām paaudzēm,” saka īpašnieks.

 No pārrunām, kas “Bajāros” notika semināra nobeigumā, varēts secināt, ka tomēr ne visi Kurzemes mežu īpašnieki ir ņēmuši vērā dabas draugu padomus un nolēmuši atteikties no kailcirtēm. “Viņu argumenti saistīti ar smago ekonomisko situāciju,” atzina “Bajāru” īpašnieks. Grūti pārliecināt, bet cilvēciski iespējams saprast saimnieku, kuram nauda izdzīvošanai un bērnu skološanai nepieciešama tūlīt. Tomēr rucavnieks secinājis, ka viens otrs semināra dalībnieks ir kļuvis domīgs un, iespējams, nākotnē pievērsīsies saudzīgākai mežu izmantošanai.

J.Rozītis atzinis, ka praktiskās nodarbības, kas šogad organizētas pirmo reizi, sevi attaisnojušas, jo, roku rokā ar lietpratējiem darbojoties mežā un diskutējot ar lektoriem, bija iespējams iegūt ne tikai zināšanas, bet arī pieredzi.

Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz