Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Atsāks maksāt par nomedītajām sieviešu kārtas meža cūkām

Atsāks maksāt par nomedītajām sieviešu kārtas meža cūkām
Foto: Egons Zīverts
03.09.2016 07:12

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Lai mērķtiecīgi, medījot sieviešu kārtas meža cūkas, samazinātu meža cūku populāciju Latvijā, līdz ar to ierobežotu Āfrikas cūku mēra izplatību, un samazinātu slimības uzliesmojumu skaitu, no 1.septembra Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atsāk maksāt medniekiem par katru nomedīto sieviešu kārtas meža cūku, portālu informēja PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere.

”Lai saņemtu atlīdzību 50 eiro apmērā par katru nomedīto meža cūku, medniekam, līdz ar aizpildītiem dokumentiem, PVD teritoriālajā struktūrvienībā jāiesniedz pierādījumi, ka nomedītā meža cūka ir sieviešu kārtas – astes gals un ādas fragments, kurā nepārprotami saskatāmi sieviešu kārtas meža cūku ārējie dzimumorgāni,” viņa skaidro.

Detalizētāku informāciju par apmaksas kārtību var saņemt, sazinoties ar PVD teritoriālajām struktūrvienībām. Nomedīto sieviešu kārtas meža cūku pierādījumus paredzēts pieņemt līdz šā gada 5.decembrim vai līdz brīdim, kamēr programmā paredzētais finanšu apjoms tiks iztērēts.

Izmaksas tiek segtas no Āfrikas cūku mēra apkarošanas programmas, ko līdzfinansē Eiropas Savienība. Kopumā šim mērķim paredzēti 600 tūkstoši eiro.

Mednieks Ingus Ukstiņš portālam pastāstīja, ka jau pagājušajā gadā mednieki pēc sieviešu kārtas meža cūkas nomedīšanas paraugus nodevuši PVD pārbaužu veikšanai, vien pagājušajā gadā par vienu nomedīto meža cūku maksāti nevis 50, bet 100 eiro.

Kopumā medību kolektīvs, kura biedrs ir I.Ukstiņš, pērnajā medību sezonā nomedījis ap 200 meža cūku, no kurām daļa bijuši sieviešu dzimuma dzīvnieki. Tāpat mednieki rīkosies arī šosezon: ”Ja meža cūkas ir, tad tās šaujam.”

Medību koordinators Kalētos Sergejs Larins portālam pastāstīja, ka pagājušajā medību sezonā viņa medību kolektīvs nomedījis 15 sieviešu dzimuma meža cūkas. Paraugi no visām šīm nomedītajām meža cūkām nodoti PVD un pārbaudes bijušas negatīvas.

Arī šā gada augustā mednieki jau vairakkārt devušies medībās, taču pagaidām pēc S.Larina teiktā nevienu meža cūku Kalētu pusē nomedīt nav izdevies: ”Visu vasaru cūkas bija, taču, sākoties aktīvai kulšanai tās noslēpušās. Vien augustā Kalētu pusē, kuļot rapsi, tika nomedīts ap desmit dzīvnieku. Medības turpināsim un līdzko tiks nomedīta kāda sieviešu dzimtes meža cūka, paraugus, tāpat kā pērn, nodosim PVD.”

S.Larins piebilst, ka lielāku postu par bažām par Āfrikas cūku mēri mūspusē meža cūkām reizēm nodara zemnieki. Viņš stāsta, ka augusta 2.dekādē Aizputes pusē bijis gadījums, kad atrastas divas beigtas meža cūkas. Pēc paraugu nodošanas PVD un atbilžu saņemšanas atklājies, ka dzīvnieki gājuši bojā tādēļ, ka saēdušies labību, kas bijusi apsmidzināta ar nezāļu iznīdēšanai paredzētu ķīmiju.

PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gunta Kapeniece portālam atzina, ka pagājušajā gadā mednieki Kurzemes pusē bijuši ļoti aktīvi, nododot nomedīto sieviešu dzimtes meža cūku paraugus:

”Kopā Liepājas, Kuldīgas un Saldus nodaļās tika nodoti 3700 paraugi. Visi bija negatīvi.”

Viņa skaidro, ka šoruden mednieku aktivitāte, nododot paraugus, vēl nav sākusies: ”Parasti paraugi PVD tiek piegādāti pēc brīvdienām, kad notikušas medības. Tā kā 1.septembris bija ceturtdienā, tad prognozējam, ka paraugu nodošana varētu sākties nākamajā nedēļā.”

PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja pauž cerību, ka arī šogad paraugi būs negatīvi: ”Bīstamākais ir septembris un oktobris, ziemā risks mazinās. Ja pārdzīvosim šo rudeni, tad jācer, ka līdz mūspusei sērga nebūs atnākusi.”

Šogad Latvijā kopumā Āfrikas cūku mēris konstatēts 746 meža un 192 mājas cūkām.

PVD aicina ikvienu, kurš mežā, grāvmalē vai kur citur pamana nobeigušos meža cūku, ziņot par to savai pašvaldībai, kas nodrošinās bojā gājušā dzīvnieka savākšanu.

Tāpat PVD atgādina, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, neārstējama dzīvnieku infekcijas slimība, kas apdraud gan meža, gan mājas cūkas. Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas, saimniecībai jāievēro stingri biodrošības pasākumi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz