Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Zivīm tveicē sāk trūkt skābekļa

Zivīm tveicē sāk trūkt skābekļa
13.07.2006 08:22

0

Tveice nokaitējusi ne tikai zemi un gaisu, arī ūdens upēs, ezeros un dīķos ir sasilis gluži kā tikko slaukts piens. Tas sekmējis zaļaļģu savairošanos, tāpēc ūdenstilpēs mītošajām zivīm sāk trūkt skābekļa. Taču zivkopjiem nav iespēju, kā palīdzēt slāpstošajām dīķu iemītniecēm.

“No rītiem vēl izskatās, ka viss ir kārtībā. Taču, tuvojoties dienas vidum, kad saule pakāpjas zenītā, visām zivīm ir purniņi no ūdens laukā,” pastāstīja Kazdangas pagasta zivkopības saimniecības “Lilijas” līdzīpašniece Lilija Jonkuse. Šausmas pārņemot skatoties, bet par to neesot jābrīnās, jo ūdens sasilis līdz 26 grādiem. Arī naktis ir siltas, tāpēc atdzist tas nepagūst. Dīķu apsaimniekotāji zinot, kā šādās reizēs rīkoties, taču ar padomu vien nekas nav līdzēts. Ūdeni no netālu tekošās Alokstes nav iespējams uz dīķiem pārsūknēt, jo nelielā upīte pati ir izžuvusi gandrīz sausa. Kārtīgs lietus, kas ilgtu vairākas dienas, taču pagastam pāri šovasar neesot gājis. Kazdandzniece pauda cerību, ka debesis vistuvākajā laikā nāks zivju audzētājiem palīgā.
Līdzīgi apstākļi veidojas Imantam Doniņam piederošajā dīķsaimniecībā, kas izvietota Kalvenes pagasta teritorijā. Tomēr īpašnieks saglabā tikai viņam piemītošo optimismu. “Pagaidām mēs ar palīgu Arti Tapenieku vēl galā tiekam,” viņš saka, piebilstot, ka zivis diezgan regulāri tiek pārvietotas no vienas ūdenskrātuves uz citu. Tiklīdz kļūst redzams, ka skābekļa tām sāk trūkt, zivkopji steidzoties palīgā.
Imants Doniņš atcerējās, kā līdzīgos gadījumos rīkojušies kopsaimniecību gados. Toreiz naudas dažādiem glābšanas pasākumiem neesot žēlots. Lai vērstos pret zaļaļģu savairošanos, no Brocēniem vests un dīķos izkaisīts kaļķis. Taču privātam lauksaimniekam, kāds esot viņš, šādām lietām naudas nepietiek. “Tomēr mēs ar Arti degunus nenokaram, izlīdzamies, kā spējam, un vēl neviena zivs bojā nav aizgājusi,” Imants Doniņš teica, pastāstot, ka viņa palīgs esot no dēla Jāņa sievas Ingas Doniņas piederīgajiem un dzīvojot Liepājā. Taču jaunajam cilvēkam daudz labāk par bruģi patīkot lauki un viņš izmantojot katru brīvu brīdi, lai uzturētos pie dabas. Un arī strādātājs esot čakls. “Neviens darbs viņam nav par grūtu,” radagabalu uzslavēja pazīstamais zivkopis.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz