Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojumsAizputes novadā
Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojums Aizputes novadā, informē Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).
Kopumā Aizputes novadā saslimuši deviņi cilvēki, un inficēšanās ar trihinelozi saistīta ar nepārbaudītas medījumu gaļas lietošanu uzturā, norāda LIC speciālisti.
Savukārt kopējais saslimušo skaits ar akūtajām zarnu infekcijām pagājušajā nedēļā nemainījās, tomēr tika reģistrēti atsevišķie saslimšanas gadījumi un uzliesmojumi ar diviem un vairāk saslimšanas gadījumiem mājas perēkļos.
Visos infekcijas slimību perēkļos veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, organizēti pretepidēmijas pasākumi.
Trihinelozes klīniskie simptomi var būt ļoti atšķirīgi – no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kas var parādīties jau otrajā vai trešajā dienā pēc inficēšanās, kuriem vēlāk, parasti astoņu līdz 15 dienu laikā, pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi – sāpes muskuļos, plakstiņu tūska, sējas augšējās daļas pietūkums, konjunktivīts, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, drudzis, sāpes elpojot, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.
Cilvēkiem, kuriem ir novēroti trihinelozes simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta.
Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, LIC epidemiologi aicina nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu. Tāpat uzturā aicina lietot tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas vai meža dzīvnieku gaļu, ēdienus ieteicams gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai arī dziļākajos slāņos tiek sasniegta pietiekami augsta temperatūra. Speciālisti uzsver, ka trihinellas neiet bojā, ne gaļu sālot, ne marinējot, kūpinot vai gatavojot mikroviļņu krāsnī.
LETA