Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojumsAizputes novadā

Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojumsAizputes novadā
07.12.2011 14:16

Atslēgvārdi

Pagājušajā nedēļā reģistrēts trihinelozes uzliesmojums Aizputes novadā, informē Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Kopumā Aizputes novadā saslimuši deviņi cilvēki, un inficēšanās ar trihinelozi saistīta ar nepārbaudītas medījumu gaļas lietošanu uzturā, norāda LIC speciālisti.

Savukārt kopējais saslimušo skaits ar akūtajām zarnu infekcijām pagājušajā nedēļā nemainījās, tomēr tika reģistrēti atsevišķie saslimšanas gadījumi un uzliesmojumi ar diviem un vairāk saslimšanas gadījumiem mājas perēkļos.

Visos infekcijas slimību perēkļos veikta epidemioloģiskā izmeklēšana, organizēti pretepidēmijas pasākumi.

Trihinelozes klīniskie simptomi var būt ļoti atšķirīgi – no bezsimptomu formas līdz pat ļoti smagai gaitai ar letālu iznākumu. Slikta dūša, vemšana, caureja, nogurums, sāpes vēderā parasti ir pirmie trihinelozes simptomi, kas var parādīties jau otrajā vai trešajā dienā pēc inficēšanās, kuriem vēlāk, parasti astoņu līdz 15 dienu laikā, pievienojas slimībai raksturīgākie simptomi – sāpes muskuļos, plakstiņu tūska, sējas augšējās daļas pietūkums, konjunktivīts, niezoši alerģiski izsitumi uz ādas, drudzis, sāpes elpojot, kā arī stipra svīšana, vispārējs vājums, sāpes locītavās. Smagos slimības gadījumos iespējami kustību koordinācijas un sirdsdarbības traucējumi.

Cilvēkiem, kuriem ir novēroti trihinelozes simptomi, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Lai izvairītos no saslimšanas ar trihinelozi, LIC epidemiologi aicina nelietot uzturā nezināmas izcelsmes gaļu, kā arī gaļu, kas nav pārbaudīta veterinārajā laboratorijā un atzīta par veselībai nekaitīgu. Tāpat uzturā aicina lietot tikai termiski pareizi apstrādātu cūkas vai meža dzīvnieku gaļu, ēdienus ieteicams gatavot, gaļu sagriežot nelielos gabaliņos, lai arī dziļākajos slāņos tiek sasniegta pietiekami augsta temperatūra. Speciālisti uzsver, ka trihinellas neiet bojā, ne gaļu sālot, ne marinējot, kūpinot vai gatavojot mikroviļņu krāsnī.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz