Klāt ražas laiks. Dabas veltes labāk saldēt pa porcijām
Klāt augusta ražas laiks, kas nozīmē, ka jādomā par savos dārziņos novāktajām veltēm – dārzeņiem, ogām un zaļumiem. Ja to ir daudz, ko ar šiem labumiem darīt?

Laikraksta "Kurzemes Vārds" pielikums "Ligzda"
Visu, protams, nav iespējams apēst uzreiz, tāpēc, domājot par gardumu nelaišanu zudībā un iespēju tos uzglabāt ilgāk, bieži vien izvēlamies šīs veltes sasaldēt.
To darot, der zināt vairākas gudrības saldētavas pareizai sagatavošanai un saldēšanas procesa veikšanai.
”LG Electronics” eksperts Andris Kalniņš atgādina, ka pirms jaunu produktu ievietošanas saldētavā visus tur jau esošos vajag izņemt ārā, saldētavu atkausēt un iztīrīt ar mitru drānu vai sūkli.
“Pirms produktu likšanas atpakaļ saldētavā ieteicams pievērst uzmanību to derīguma termiņiem.
Ja saldētavā iepriekš atradušies produkti, uz kuriem nav norādīts sasaldēšanas datums vai neatceraties, kad tas tika ievietots saldētavā – visticamāk, to derīguma termiņš jau ir beidzies
un tos nepieciešams utilizēt,” atzīmē A. Kalniņš.
Gatavojoties saldētavu atkal ieslēgt, jānoregulē atbilstoša temperatūra, kas ir –18 grādi (pēc Celsija) vai zemāka. Šāda temperatūra palīdzēs novērst arī kaitīgo baktēriju augšanu.
Lai gardumi saldētavā uzglabātos veiksmīgāk, tos vēlams ievietot saldēšanai piemērotos hermētiskos trauciņos vai saldētavas maisiņos. “Ar tiem iespējams samazināt gaisa piekļuvi pārtikai un saldētavā ievietotie produkti ilgāk paliks svaigi, kā arī uz tiem neveidosies apsarmojums,” skaidro A. Kalniņš.
Viņš aicina katru konteineru vai maisiņu pirms ievietošanas saldētavā marķēt ar datumu, kurā tas tiek sasaldēts. “Ar to būs iespējams īstenot ”pirmais iekšā – pirmais ārā” metodi, ar kuras palīdzību būs iespējams izlietot produktus to ieteicamajā glabāšanas laikā un vēlāk nenāksies saskarties ar saldētavā aizmirstu produktu utilizēšanu,” norāda eksperts.
Tāpat viņš iesaka
produktus pēc iespējas vairāk sasaldēt porcijās, kas atbilstu, piemēram, vienai lietošanas reizei.
Sasaldēšana mazākās porcijās nozīmēs arī produktu ātrāku atkausēšanu un samazinās neizmantotās pārtikas atkritumu daudzumu.
“Lai mazinātu temperatūras svārstības saldētavā, atcerieties aizvērt saldētavas durvis uzreiz pēc produktu izņemšanas, kā arī centieties samazināt durvju atvēršanas biežumu. Tādējādi saldētavā tiek uzturēta vienmērīga gaisa temperatūra un ledusskapis patērēs mazāk elektroenerģijas,” atgādina A. Kalniņš.