Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Labākie no riepu ražotāja ceļveža

Ziņa, ka kādam no Latvijas restorāniem piešķirta pasaulē pazīstamā “Michelin” ceļveža atzinība un eksperti kopumā šovasar apceļojuši Latviju, izveidojot sarakstu ar pavisam 26 restorāniem, ko vērts apmeklēt, noteikti ir arī mūsu uzmanības vērta. Pat ja restorānu apmeklējums nav plānots, nav slikti zināt tos, ko pazīst kā labākos.

Labākie no riepu ražotāja ceļveža
Maksima Cekota restorāns ar atvērto virtuvi ir pirmais Latvijā, kuram piešķirta prestižā “Michelin Guide” zvaigzne. (Foto: Publicitātes)
16.12.2023 05:40

"Kurzemes Vārds"

Igauņi rāda kursu

“Esam gandarīti sveikt Latviju “Michelin Guide” saimē,” sacīja arī ceļveža starptautiskais direktors Gvendals Puleneks.

“Šī ir otrā Baltijas valsts, kas iekļauta mūsu izlasē. Iepriecinošs ir fakts, ka šeit ir daudz pašmāju talantu – daudzi uzņēmumi pieder vietējiem šefpavāriem, un tos ar lepnumu vada draudzīgas un entuziasma pilnas komandas.

Tradicionālās receptes un garšas parasti ir vadošās, bet dāsnajās ēdienu porcijās tiek izmantoti augstākās kvalitātes produkti.

Mūsu inspektori izbaudīja jūsu valsts iepazīšanu, un viņi ar nepacietību gaida, kad šī izlase kļūs arvien spēcīgāka,” viņš norādīja.

Riepu ražotājs “Michelin” apņēmās ilgtspējīgi uzlabot savu klientu mobilitāti, nodrošinot klienta vajadzībām atbilstošāko riepu servisu, kā arī dažādus digitālos pakalpojumus un ceļvežus.

Uzņēmuma, kura galvenā mītne atrodas Francijā, mērķis bija padarīt ceļojumu pieredzi unikālu, integrējot savos pakalpojumo inovatīvus risinājumus un jaunākās tehnoloģijas.

Tā arī radās restorānu un viesnīcu ceļvedis, ko kā uzticamus ieteikumus izmanto visā pasaulē, bet ēdinātāji to uzskata par gana objektīvu, tāpēc pieņem kā sava darba novērtējumu.

Pavisam populārajā ceļvedī iekļauti 26 uzņēmumi,

viens no tiem saņēmis vienu “Michelin” zvaigzni par augstākās klases virtuvi un trīs – “Bib Gourmand” atzinības par augstvērtīgu ēdienkarti, vēl viens restorāns saņēmis Zaļo zvaigzni par ilgtspējību, bet trim profesionāļiem pasniegtas īpašās balvas par talantīgu sniegumu.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra nav slēpusi, ka “Michelin” ekspertu uzaicināšana uz Latviju ir maksas pakalpojums, taču iepriekš Igaunija šo ceļu izvēlējusies un tikusi pie atzinībām, kas ļāvušas reklamēt to kā labu galamērķi tūristiem, un devusi būtisku atspērienu ēdināšanas industrijai.

Igauņiem šogad ir jau divi restorāni ar “Michelin” zvaigznēm – restorāns “180 grādi” Tallinā novērtēts ar divām zvaigznēm, bet “NOA” saglabājis pērn piešķirto zvaigzni.

Zaļā zvaigzne ir nu jau diviem restorāniem, gurmana balva piešķirta sešiem, bet vēl 24 ir iekļauti ceļvedī.

Lietuviešiem vēl nav sava īpaši augstu novērtētā restorāna, jo kaimiņi nav aicinājuši “Michelin” pie sevis, taču nu, iespējams, ka arī viņi pievienosies Baltijas brālībai.

Zvaigzne tiek “Max Cekot Kitchen”

“Max Cekot Kitchen” ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis vienu “Michelin” zvaigzni.

Šis izsmalcinātais restorāns atrodas bijušajā, no sarkaniem ķieģeļiem celtajā noliktavā pilsētas nomales rūpnieciskajā zonā.

Restorāna īpašnieks Makss Cekots pats ir projektējis visu, sākot ar atvērto, stilīga dizaina virtuvi un beidzot ar mēbelēm un traukiem. 

Katrs no viņa radošās pārsteigumu ēdienkartes oriģinālajiem ēdieniem sastāv no daudziem elementiem – saldās, pikantās un skābās garšas līdzsvaro cita citu, un gardās mērces lieliski apvieno katru ēdienu.

Tomēr viņš joprojām piekopj Latvijas kulinārijas tradīcijas, un

dažas tradicionālās receptes un garšas parādās tādos ēdienos kā pelēkie zirņi ar austerēm, pomelo un kolrābjiem.

Bieži vien ēdieni tiek pagatavoti no pašaudzētām sastāvdaļām, un Makss daudzus ēdienus pabeidz gatavot pie galda, tāpēc viesi, iespējams, redzēs viņu turpat blakus gatavojam, piemēram, pesto no garšaugiem un zaļumiem, kas izaudzēti viņu dārzā, lai pasniegtu to kopā ar maizi.

Zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā.

Jau pirms atzinības vakariņas restorānā bija īpašs notikums un vajadzēja gaidīt uz rezervācijas iespējām, tagad rinda esot vēl garāka.

Maltīte gan izmaksā vairākus simtus eiro, tāpēc ir skaidrs, ka nogaršot šefpavāra pērles nebūs ikdienišķa lieta, taču ir noteikti īpašus dzīves notikumus atzīmēt ar šādu gastronomisku piedzīvojumu.

Stilīgas vietas ar dažādu virtuvi

Trīs Rīgas restorāni ir ieguvuši “Bib Gourmand” – atzinību par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu.

“Milda” ir neuzkrītošs restorāns ar sirsnīgu apkalpošanu un lielisku ēdienkarti. Šeit dominē Latvijas un kaimiņos esošās Lietuvas tradicionālās receptes, tomēr ēdieniem ir viegls, mūsdienīgs piesitiens un laikmetīgs noformējums. 

Knēdeļi – vai tie būtu latviešu pelmeņi vai lietuviešu cepelīni – ir īsts hits.

“Shōyu” ir mazs veikaliņš, kurā pasniedz klasiskus ramen ēdienus ar pašgatavotām nūdelēm, bagātīgu, aromātisku buljonu un dažādām piedevām. Pieejamas arī rīsu bļodas un uzkodas, ar kurām lieliski var dalīties.

Apkalpošana ir laipna, un telpā valda patīkams rosīgums.

“Snatch” ir viena no galvaspilsētas stilīgākajām vietām ar logiem no grīdas līdz griestiem un mākslīgi veidotu industriālo stilu.

Autentiskā itāļu virtuvē tiek piedāvātas brīnišķīgas pašgatavotas pastas, restorāna personāls ir enerģisks un dzīvespriecīgs, bet optimistisko noskaņu veicina uzmundrinošs mūzikas pavadījums un pēc pasūtījuma veidots kokteiļu klāsts.

Rīgā vēl ceļvedī iekļauti vairāki restorāni, kas atrodas gan vēsturiskajā vecpilsētā, gan pie Daugavas, un to stilu izvēle ir ļoti daudzveidīga.

Daži no tiem ļauj baudīt skatu uz dārziem un parkiem (“Whitehouse” un “Ferma”), ir arī šika, sezonāla vasaras atpūtas vieta “Aqua Luna”, kur skan jaudīga mūzika, valda kluba atmosfēra un paveras skats uz upi.

Nilam Ģēvelim no “Fermas” tika arī jaunā šefpavāra balva par lielisku prasmju, degsmes un brieduma apliecinājumu.

“Viņš rūpīgi iegādājas augstākās kvalitātes produktus, un viņa ēdienu gatavošanā ir jūtama liela cieņa pret šīm sastāvdaļām,

kas ļauj viņam radīt ēdienus, kuri ir vizuāli vienkārši, bet tai pašā laikā izceļas ar lielisku garšu un konsistences dziļumu. Nils ne tikai parūpējas par nevainojamu virtuves darba organizāciju, bet arī iedrošina un iedvesmo savu komandu,” secinājuši inspektori.

Bet someljē balva tika Ivo Orlovam no restorāna “Tauro” par zinošu un individuālu pieeju.

“Viņš ar entuziasmu iepazīstina ar vairākām iespējām, izceļ katru no tām un, kas ir patīkami, norāda arī cenas. Viesiem ienākot telpā, no grīdas līdz griestiem stiklotais pagrabs sola, ka vīnam ieturētajā maltītē būs galvenā loma, un Ivo aizrautīgā pieeja šo iespaidu pilnībā īsteno,” pamato balvas pasniedzēji.

“Michelin” ceļvedī vēl atrodami tādi restorāni kā “Tails”, “Riviera”, “Neiburgs”, “Le Dome”, “JOHN”, “COD”, “Chefs Corner”, “Barents” un tā mazais brālis “Barents Coctail&Seafood Bar”, kā arī Liepājas pārstāvniecības kaimiņi Jēkaba kazarmās “Trīs pavāri” un kuldīdznieka Raimonda Zommera restorāns “Entresol”.

Baudījums Līgatnes nomalē

Lielākoties ieteikti restorāni Latvijas galvaspilsētā, taču eksperti norādījuši uz dažiem, kuru dēļ vērts izbraukt no Rīgas.

Kā jau vēstījām, viens no tādiem ir “MO Liepāja”. Bet Valmierā noteikti izvēlieties ieturēt maltīti “Akustikā”.

Jūrmalā tieši no pludmales var nokļūt restorānā “36. līnija” pie agrāk iemīļotā TV šefpavāra Laura Aleksejeva, bet Tērvetē jāpiestāj restorānā “Zoltners”, kas atvērts līdzās alus darītavai.

Savukārt Cēsīs ceļvedis ved uz restorānu “H.E. Vanadziņš” un vecajā ugunsdzēsēju depo iekārtotajā “Kest” pie Māra Jansona. “Kest” komandai, starp citu, tika īpašā “Michelin” balva par apkalpošanu.

“”Kest” pārsteidza inspektorus ar savu dabisko siltumu un entuziasmu. Šeit galdi ir novietoti ap centrā izvietoto virtuvi, un no šī skatpunkta Māris visu pārrauga.

Viņa jaunā komanda ir apveltīta ar šarmu un ir panākusi smalku līdzsvaru starp uzmanīgu, bet ne pārāk uzmācīgu apkalpošanu.

Viņi ar lepnumu un aizrautību sīki paskaidro katra ēdiena sastāvdaļas un rūpējas par to, lai laiks, kas veltīts degustācijas ēdienkartei, sagādātu patiesu baudījumu,” stāsta “Michelin” ceļveža pārstāvji.

Atsevišķa stāsta vērta ir “Pavāru māja” Līgatnē, jo šis ir pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta “Michelin” Zaļā zvaigzne. 

Ar “Michelin” Zaļo zvaigzni izlasē tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi ilgtspējīgas gastronomijas praksē.

Šie restorāni piedāvā ēdienus, kuros kulinārijas izcilība apvienota ar teicamu, videi draudzīgu attieksmi, un tie ir iedvesmas avots gan kaislīgiem gardēžiem, gan viesmīlības nozarei kopumā.

“Pavāru māja” atrodas bijušajā dzemdību nama ēkā Līgatnes ciemata nomalē. Šeit viesi tiek aicināti atpūsties jaukā dabas ainavu vērošanas dārzā – vietā, kur pirms maltītes baudīšanas var apsēsties, ieklausīties un vērot.

Pateicoties pašu ierīkotajām dobēm un pārtikas sagādes braucieniem, restorāna virtuve tiek nodrošināta ar dārzeņiem un garšaugiem, bet pārējie produkti tiek iepirkti no vietējiem piegādātājiem.

Četru ēdienu pusdienas un sešu ēdienu vakariņas tiek gatavotas no produktiem, kas ir pieejami konkrētajā dienā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz