Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Amatieraktieri pieņem jaunus izaicinājumus

Ar izrādi pēc Semjuela Beketa lugas motīviem “Beigu spēle”, ko iestudējis režisors Mārtiņš Kalita, Liepājas Neatkarīgā teātra trupa devusies atpūtā.

06.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Pirms pirmizrādes, kas notika aizvadītajā piektdienā kultūras namā “Wiktorija”, izrādes aktieri neslēpa, ka ir satraukti par gaidāmo notikumu. Teātra vadītāja Daina Kandevica pastāstīja, ka pirmo reizi tiekot iestudēta absurda luga un pirmo reizi esot “tik impulsīvs režisors kā Mārtiņš Kalita”.

1994. gadā luga režisora Arņa Ozola vadībā iestudēta Jaunajā Rīgas teātrī, un liepājniekiem izdevies tikt pie pārtulkotā eksemplāra no franču valodas.

Izrādē “Beigu spēle” piedalās četri aktieri: Ainars Krūms, Aigars Ambrēns, Normunds Kārkls un Gaida Mažaika.

A. Krūms satraukti sacīja, ka “nekas nav ne galvā, ne sapratnē”. “Mārtiņam idejas un domu gājiens ir ļoti foršs, ļoti patīk. Tikai ir laika trūkums. Pirmo reizi saskaroties ar lugu, – daudz jautājumu: kur, kā, kāpēc, kas tur domāts. Kad režisors apskaidro, tad apmēram skaidrs.”

Arī G. Mažaika atzīst, ka M. Kalita ar aktieriem prot strādāt un iedrošināt. “Man patīk mūsu sadarbība,” viņa atzīst.

M. Kalita, ieskicējot izrādi, pastāsta, ka tā principā ir par cilvēku attiecībām, dažādiem attiecību modeļiem. “Mūsu gadījumā tas notiek vienas ģimenes trīs paaudžu ietvarā,” atklāj režisors. “Izrādē uzplaiksnī daudz atpazīstamu dzīves situācijas modeļu.” Tā kā tā ir absurda luga, M. Kalita atzīmē:

“Viss tiek dzīts absurdā, bieži tiek lauzts un nav dramaturģiska stāstījuma.”

Režisors skaidro, ka absurda luga bieži vien skatītāju kairina citādā veidā, nekā ierasts, līdz ar to, skatoties izrādi, ar to jārēķinās.

Neatkarīgā teātra aktierus M. Kalita paslavē: “Viņiem viss izdodas, turklāt ļoti labā līmenī.” Dotais uzdevums nepavisam neesot viegls, arī profesionālam aktierim kaut kādos brīžos nebūtu vienkārši, taču režisors par amatieraktieru spējām ir drošs. “Es esmu ļoti priecīgs ar viņiem strādāt. Tā man ir forša pieredze, arī daudz kas pašam atklājies komunikācijā ar aktieriem.”

M. Kalita apzinās, ka atšķirībā no profesionālā teātra amatierteātra aktieriem ir mazāk laika, jo teātrspēle ir viņu hobijs. “Līdz ar to ir jābūt interesanti, jo viņi šurp nāk vakarā, savā brīvajā laikā. Nevaru kaut ko uzspiest kā baigo darbu, bet nu teksts ir jāapgūst. Tā ir tā garoziņas puse.”

Pēc “Beigu spēles”, kam scenogrāfiju veidojusi Ivonna Kalita un Jānis Enkūzens jeb Enkurs, atrādīšanas skatītājiem Liepājas Neatkarīgais teātris devies atpūtā, apliecina D. Kandevica. Viņas režijā taps izrāde “Nepiedienīgs piedāvājums” pēc Rodžera de Kūra lugas motīviem.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz