Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar Mariē Šēvoldas personālizstādi noslēdzas ”Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018”

Ar Mariē Šēvoldas personālizstādi noslēdzas ”Rīgas Fotogrāfijas biennāle 2018”
Foto: Publicitātes
06.11.2018 13:08

liepajniekiem.lv

Piektdien, 9. novembrī, pulksten 17 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 tiks atklāts noslēdzošais Rīgas Fotogrāfijas biennāles notikums – norvēģu mākslinieces Marie Šēvoldas (Marie Sjøvold) izstāde ”Sajust tēva miegu”, vēsta Liepājas muzejpedagoģe Anita Urkauska.

Izstādē Mariē Šēvolda tiecas izveidot telpu refleksijai par traumām, atmiņām un sapņiem, kuri nereti turpinās vairākās paaudzēs. Viņa uzdod jautājumus, vai un kā iepriekšējo paaudžu pieredzētais ietekmē mūs šodien un vai mēs to apzināmies.

Izstādes pamatā ir instalācija, ko veido fotogrāfijas, kas uzņemtas 1945. un 2016. gadā, mājā un tās apkārtnē, kurā dzīvoja viņas vectēvs pēc atgriešanās no Otrā pasaules kara. Vēlāk tā kļuva par Šēvoldas tēva māju, un šobrīd ir mākslinieces pašas un viņas nelielās ģimenes mājvieta.

Instalācija ietver arī trīs video gleznas, kas uzņemtas Aušvicā Birkenavā un formas ziņā līdzinās tam, kā māksliniece pati fotografējusi savu māju, uz to raugoties no sava vectēva skatu punkta.

Ņemot vērā sajūtas, piedzīvoto un pārdzīvoto, vēsturisko fonu, kādā fotogrāfijas uzņemtas 1945. gadā, un laiku, kurā dzīvojam šodien – ar šo atmiņu mantojumu nomodā vai miegā, apzinoties to vai neapzinoties – šie darbi atklāj daudz vairāk par šķietami ikdienišķām situācijām, rotaļīgi priecīgajam mijoties ar drūmi nežēlīgo.

Izstādes kontekstā māksliniece arī vēlējusies pievērst uzmanību tām problēmām, ar kurām šodien saskaramies ne tikai ziņās, bet nereti arī tiešā pieredzē – kā uzņemt cilvēkus, kuri meklē patvērumu Eiropā, kā veicināt iecietību pret tiem, kas zaudējuši mājas un piedzīvojuši vajāšanas līdzīgi kā mūsu priekšgājēji vēl pavisam ne tik senā pagātnē.

Rīgas Fotogrāfijas biennāle ir starptautisks laikmetīgās mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju. Fotogrāfijas jēdziens festivāla nosaukumā apvieno dažādas attēla veidošanas mākslinieciskās prakses, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Biennāles tematika aptver jautājumus no kultūras teorijas līdz aktuāliem sociālpolitiskiem procesiem Baltijas un Eiropas reģionā. 

Pirms izstādes atklāšanas pasākuma ceturtdien, 8. novembrī, pulksten 14.15 visi interesenti tiek aicināti uz mākslinieces Mariē Šēvoldas meistarklasi Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas zālē.

Izstādes atklāšanas pasākums – bez maksas. Izstāde apskatāma no 9. novembra līdz 2. decembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz