Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Audiopasaku ezīti iedzīvina arī grāmatiņā

Izdevniecība “Latvijas mediji” laidusi klajā Pēču ģimenes kopdarbu – grāmatiņu par ezīti Puksīti. Mamma Rasa Bugavičute-Pēce un tētis Sandis Pēcis ir iespieddarba autori, bet pastarpināti līdzautori ir arī viņu vecākie bērni – dvīņi Rūdolfs un Sofija.

Audiopasaku ezīti iedzīvina arī grāmatiņā
Rasas un Sanda vecākie bērni ir pastarpināti pasaku līdzautori. Sofija izdomājusi ezīša vārdu Puksītis, un Rūdolfs, klausoties pasakas, vienmēr uzdevis trāpīgus jautājumus, par kuriem vērts padomāt, pirms nodot tās citiem klausītājiem. Ar Puksīša piedzīvojumiem pazīstama arī jaunākā atvase Sāra. (Foto: Lilita Baumane)
06.12.2023 05:30

liepajniekiem.lv

“Viņi ir visu laiku bijuši klātesoši Puksīša gaitām,” saka Rasa, atzīstoties, ka daudzi Puksīša piedzīvojumi tapuši, iedvesmojoties no dvīņu piedzīvotā.

“Nu jau drīz vien varēsim izvērsties un ļaut dvīņiem lasīt Puksīša pasakas mazajai māsai!”

Rasa pastāsta, ka Puksītis ir mazs, špuktīgs ezītis, kuru interesē viss, kas ar viņu un ap viņu notiek, kurš labi daudz mēdz sapņot, tāpat arī iekulties dažādos piedzīvojumos un beigu galā apdomāt, kā tad viņam tas viss tā izdevās.

“Pirmajā Puksīša grāmatiņā

viņš, gluži kā mēs visi šobrīd, pamazām gatavojas Ziemassvētkiem, kas ir tāds īsts kopā būšanas un labo darbu izvērtēšanas laiks.”

Ezītis Puksītis Pēču ģimenē dzīvo jau labi sen, sākot ar brīdi, kad ar vīru Sandi, Liepājas teātra aktieri, sākuši rakstīt un ierakstīt pasaciņas “Latvijas Radio 2”.

“Man piezvanīja Toms Treibergs un prasīja, vai es negribu lēkt vilcienā, kas saucas “uzraksti pa pasaciņai katru dienu”. Es apspriedos ar Sandi, un nonācām pie secinājuma, ka mēs kopīgi to varam darīt.

Es rakstīšu, viņš ierakstīs, jo, galu galā, tāpat katru vakaru bērniem stāstījām pasakas,”

par to, kā aizsākusies sadarbība ar radio, atklāj Rasa.

Tas bijis 2021. gada septembrī, un sākotnēji bijusi doma, ka pasaciņas rakstīs līdz gada beigām. “Finālā aizrāvāmies paši tiktāl, ka rakstījām līdz pat 2022. gada vasarai, kopā uzradot 192 pasaciņas!”

Tās joprojām iespējams klausīties radio interneta platformās.

Foto: Lilita Baumane

“Un šobrīd Puksītis, pa pāris pasaciņām metienā, ir ticis pie gozēšanās arī grāmatas vākos, par ko milzīgs gandarījums!” atzīst Rasa.

“Ar izdevniecību ceram, ka grāmatiņas par Puksīti būs vairākas. Pagaidām varu pačukstēt, ka tūliņ, tūliņ tiks izdota arī krāsojamā un uzlīmju grāmata ar Puksīti un viņa draugiem.”

Ar ezīti vislabāk asociēties spēs pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērni, kā arī vecāki, kuriem mājās ir šī vecuma bērni, norāda autore.

Grāmatiņu ilustrējusi Liene Vilmane. Viņa saka: “Puksīša tēls un visa ežu ģimene pie manis atnāca ļoti viegli un dabīgi.

Jau pēc pāris skicēm atradu meklēto sajūtu.

Laikam Puksītis jau sen mājoja manā prātā. Gribējās, lai grāmatas tēli ir mīlīgi un bērniem tīkami, krāsas košas, faktūrām bagātas, lai acij ir kur uzkavēties.”

Ilustrācijas tapušas vasaras mēnešos un bijis ļoti interesanti sevī atmodināt ziemas, sniega un piparkūku sajūtu gada karstākajā laikā.

“Bet, tā kā man ļoti patīk Ziemassvētki, tas nebija īpaši sarežģīti,” ar smaidu atzīst L. Vilmane, sakot, ka ir ļoti priecīga par šo iespēju un uzticēšanos radīt tik jauku tēlu kā Puksītis. “Un, manuprāt, kopā ar Rasu, Sandi un “Latvijas mediju” komandu mums ir sanācis skaists Ziemassvētku pārsteigums bērniem.”

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz