Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā notiks lekcija par Klāvu Ukstiņu

Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā notiks lekcija par Klāvu Ukstiņu
03.04.2012 13:11

4.aprīlī plkst. 14.00 Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas Humanitāro zinātņu lasītavā interesentiem tiek piedāvāta lekcija par mūsu novadnieku un aktīvu sabiedrisko darbinieku – Klāvu Ukstiņu, infomrē bibliotēkas reģionālā mācību centra vadītāja Gita Švarce.

Lekciju “Klāvs Ukstiņš – dzīvē un darbos” lasa Liepājas muzeja speciāliste – Uļjana Gintnere.
Lasītavā apskatāma tematiska literatūras izstāde “Klāvs Ukstiņš – sabiedriskās dzīves mudinātājs un lasīšanas popularizētājs Latvijā”.

Uzziņai
Klāvs Ukstiņš (26.10. 1832. – 31.01.1904.) bija no pirmajiem Liepājas kultūras dzīves organizētājiem. 1876.gadā Liepājā Pētertirgus tuvumā atvēra grāmatu tirgotavu un ierīkoja tajā pirmo latviešu literatūras bibliotēku – K. Ukstiņa grāmatnīca kļuva par latviešu pulcēšanās vietu un garīgās dzīves centru. Viņš vadīja kori, kas piedalījās 2. vispārējos dziesmu svētkos, kā arī noorganizēja teātra pulciņu, kas 1877.gada 30. novembrī Liepājas teātra namā nospēlēja savu pirmo izrādi.

No 1882. gada līdz 1904. Klāvs Ukstiņš bijis laikraksta “Latvietis” izdevējs un redaktors. Sarakstījis mācību grāmatas matemātikā, vēsturē, vācu un krievu valodā, tulkojis daiļliteratūru un rakstījis dzeju. Viņš bija produktīvākais grāmatnieks, ko var droši dēvēt par “Liepājas Rapu”.

“…caur grāmatu mācīšanos un lasīšanu ļaudis nāk pie attīstīšanas un prāta izglītošanas.. ir mūsu mazā tautiņa no tā pašu grāmatiņu mazuma, cik mums tagad jau ir, ceļ pa vietām lasāmas bibliotēkas, un caur to vairāk attīstās un izglītojas.” Šos vārdus teicis Klāvs Ukstiņš, kurš Latvijas un Liepājas vēsturē iegājis kā aktīvs sabiedriskais darbinieks, grāmatizdevējs un pedagogs.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz