Piektdiena, 10. maijs Maija, Paija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Eduarda Kaplāna personālizstāde – krāsās ar vieglu humoru

Eduarda Kaplāna personālizstāde – krāsās ar vieglu humoru
Lai arī Eduards Kaplāns mākslas pasaulē neskaitās profesionālis, viņa darbos gan tas nav pamanāms. Mākslinieks rāda savu mīļāko šā gada gleznu ar bērniem. (Foto: Egons Zīverts)
10.02.2020 07:00

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Liepājas ebreju kopienas namā Kungu ielā sestdien tika atklāta mākslinieka Eduarda Kaplāna personālizstāde. Kā ierasts, izstādi atklāja mākslinieka dzimšanas dienas priekšvakarā – nu jau tā ir tradīcija. Ar skaistiem ziediem un siltiem vārdiem viņu sumināja prāvs pulks mākslas cienītāju, draugu, paziņu un bijušo kolēģu.

E. Kaplāns klātesošajiem ar lielu aizrautību stāstīja par katru darbu. Kā tam radis iedvesmu, kur atainoto skatu redzējis, kāpēc izvēlējies tieši to. Spilgto krāsu pavadījumā ar vieglu humoru un pašironiju mākslinieks izstādes viesus veda nelielā atmiņu ekskursijā. Viņam vienmēr paticis zīmēt – gan bērnībā, gan brieduma gados, tomēr pievērsties mākslinieciskai izpausmei pa īstam liedzis laika trūkums. “Bet tas nekas. Man sirma galva, bet jau ir, ko izstādīt, citi šajos gados sāk tikai mācīties gleznot,” nosmējās mākslinieks.

Jūrmalas parks, Kūrmājas prospekts, Šaurā iela, Ludviķa, J. Dubelšteina iela, jūra, portreti – viss vienā galerijā, uzmetot acis gleznai, šķiet, tā vilina doties līdzi, dziļāk iekšā stāstā. Apmeklētāji darbus vērtēja atzinīgi un priecājās, ka mākslinieks spēj saglabāt savās gleznās tās vietas, kuras šodienas acīm paveras pavisam citādākas.

Kaplāns dzimis Dņepropetrovskā, tur pabeidzis Metalurģijas institūtu, un 1969. gadā viņš kopā ar dzīvesbiedri Rozāliju Suhari kā jaunie speciālisti atsūtīti darbā uz Liepājas metalurģisko rūpnīcu. E. Kaplānam šis uzņēmums kļuva par vienīgo darbavietu, kurā viņš nostrādāja četrdesmit gadus, vadot šķirņu tērauda velmētavas ceha mehānisko dienestu, kur viņa pārziņā bija simtiem mehānismu. R. Suhare sākumā strādāja uzņēmuma centrālajā laboratorijā, vēlāk Liepājas jūrskolā (tagad – Jūrniecības koledža) mācīja fiziku. Dzīvesbiedri aktīvi iesaistījušies Liepājas ebreju kopienas sabiedriskajā darbā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz