Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” atklās koktēlnieka Alvja Vitrupa izstādi

Galerijā “Romas dārzs” atklās koktēlnieka  Alvja Vitrupa izstādi
Foto: Publicitātes
05.08.2019 13:31

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

8.augustā pulksten 17 galerijā “Romas dārzs” atklās koktēlnieka Alvja Vitrupa debijas izstādi “Riņķa līnijas”, informē galerijas vadītāja Astra Dzērve.

Mākslinieks piedāvā koktēlniecības objektus – lielformāta virpotus koka ciļņus, kas pasaulē pazīstami ar nosaukumu “wood turned wall art”. Izstādes koncepcijas pamatā ir divi vadmotīvi – parādīt augstvērtīgas amatniecības prasmes un atklāt materiāla vienreizīgumu. Šo divu vērtību simbioze novērtējama mākslinieka darbos.

A. Vitrups strādā ar pārliecību, ka katra mākslas darba pamatā ir izcilas amatniecības prasmes, kas mūsdienu mākslā dažkārt tiek aizmirstas un netiek uzsvērtas, nereti arī apzināti noliedzot to nepieciešamību. Lai izveidotu estētiski un tehniski augstvērtīgu virpotu koka cilni – mākslas darbu, ir nepieciešamas specifiskas zināšanas un pieredze. Mākslinieka darbnīcā esošās koka virpas tehniskās iespējas ļauj virpot liela izmēra nestandarta formas darbus.

Veidojot šos darbus, mākslinieks cenšas izcelt katra koka unikalitāti, dabas radīto skaistumu. Darba radīšanas procesā katra koka sagataves izpētīšana dod impulsu nākamajam solim, kas darāms. Alvis Vitrups uzskata, ka mākslinieka uzdevums ir saskatīt vērtīgāko materiālā, ar savu rīcību to izcelt un nepazaudēt vai neiznīcināt dabas radīto.

Darbos atspoguļojas vide, kurā mākslinieks uzturas, kur dzimušas idejas un tapuši tēlniecības objekti. Mākslinieks smeļas iedvesmu dabā, kādā no darbiem jūtama liedaga sajūta, citā rodas asociācijas ar svaigi uzartu tīrumu.

Darbu izgatavošanā tiek izmantoti īpaši atlasīti Latvijas koki – ozols, kļava, osis, goba. Vairākos darbos pievienoti metāla elementi, piemēram, varš, misiņš, sudrabs, zelta folija, kas papildina un izceļ dabas radīto un pasvītro mākslinieka skatījumu, kādam būtu jābūt rezultātam. Darbos izmantoti ar dažādi kokapstrādes vaski un eļļas, metāla detaļām – patinas.

Alvis Vitrups 2006. gadā absolvējis Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas Koka izstrādājumu dizaina nodaļu. Mākslinieks piedalījies koktēlniecības plenēros Liepājā, Pāvilostā un Jūrkalnē. 2012. gadā Liepājā, plenērā “Dizaina objekts – parka soliņš” saņēmis nomināciju “Meistarstiķis”.

A. Vitrups ir autors vides objektam “Bāka”, kas atrodas Šneidera laukumā Pāvilostā. Vairākus viņa tēlniecības darbus vienkopus iespējams apskatīt arī viesnīcā ”Jūrnieka ligzda” Pērkonē.

Lielākā daļa koktēlnieka darbu tiek darināti privātu pasūtījumu iespaidā – tēlniecības darbi, māju nosaukumi, mēbeles, dizaina priekšmeti. Alvja Vitrupa darbi atrodas gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Izstādes atklāšanas pasākums galerijā “Romas dārzs”, Zivju ielā 3, ir bezmaksas.  Izstāde apskatāma līdz 7.septembrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz