Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Galerijā “Romas dārzs” atklāta Neonillas Medvedevas personālizstāde “Zilās ēnas”

“Tādu meistaru ir ļoti maz, tikpat kā vairs nav nemaz, kas tā vēl glezno,” par mākslinieci Neonillu Medvedevu, kuras darbi skatāmi personālizstādē “Zilās ēnas” galerijā “Romas dārzs”, teic Aivars Kleins.

31.01.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Viņš vairākkārt uzņēmis N. Medvedevu savos plenēros Liepājā un vērtē, ka māksliniece perfekti saglabājusi veco skolu.

“Es baidos būt mūsdienīga māksliniece,” savukārt par savu gleznošanas manieri smaidot saka N. Medvedeva,

“man gribas būt tradicionālai, klasiskai, reālistiskai, redzēt pareizās krāsas, gaismu. Tā ir mana sirdslieta, tas man ir iedots, un uzskatu, ka tas ir jārāda, jādod tālāk, ja arī citiem patīk, ir atsaucība.”

N. Medvedeva ir dzimusi Rīgā. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, figurālās glezniecības meistardarbnīcu pie profesoriem Kristapa Zariņa un Jura Jurjāna. Viņa ir klasiskās glezniecības un ainavu glezniecības jaunās paaudzes māksliniece. Glezno no dabas.

Gleznas tiek radītas tā saucamajā “alla prima” tehnikā. Tas ir eļļas glezniecības paņēmiens, kas tiek radīts vienā seansā un ir piemērots mūsdienu cilvēka dzīves ritmam un uztverei, kad viss notiek ātri un strauji. Toties šāda glezniecība precīzi parāda noskaņu un saglabā svaigu pirmo iespaidu, kas ir smalkāks par fotogrāfiju.

Viens no skatiem uz Liepāju. Lai arī darbi izmēros nav lieli, tie ir ar milzu enerģiju un tajos var vērties ilgi, saka mākslas mīļotāji. Foto: Egons Zīverts

Personālizstādē “Zilās ēnas” aplūkojami 65 mākslinieces darbi. “Mani darbi ir maziņi, un, zinot, ka telpa šeit ir milzīga, es paņēmu vairāk. Beigās sanāca, ka izliku visus,” viņa stāsta, un katrai no zālēm ir veltīta sava tematika – ziema, pavasaris, portreti, cilvēka darbība, Venēcija, pagalma būšana u.c., līdz ar to katrai telpai ir sava noskaņa un savs stāsts.

“Skatāmi darbi, kas pārsvarā tapuši pēdējos trīs gadus, jo gribas cilvēkiem dot ko jaunu, lai nav tā, ka atkārtojas. Bet arī senāki darbi, pašportrets, kurš ir no 2008. gada.”

Gleznota ir visa Latvija, iemūžināti arī Liepājas kuģīši, Pāvilostas ainas.  

“Neonilla ir ļoti jūtīga gleznotāja, viņas spēks ir spēja redzēt, pamanīt, tajā, kas it kā ikdienišķs, it kā pierasts, saskatīt to brīnumu, skaistumu, dievišķo,” savukārt vērtē galerijas vadītāja Diāna Adamaite.

“Manuprāt, viņa ir drosmīga. Jo mūsdienās māksliniekam būt uzticīgam tradīcijām – tas ir daudz, un tas ir spēks šajā gadījumā. Gleznot uz vietas un plenērā, ko Neonilla joprojām turpina, – to nedara daudzi mūsdienu mākslinieki. Bet tajā pašā laikā Neonillas glezniecība ir mūsdienīga un svaiga, un ļoti dzīvīga, spēcīga.”

Kopš 2006. gada N. Medvedeva piedalās grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs, kā arī sarīkojusi vairāk nekā 18 personālizstādes. Māksliniece nodarbojas arī ar ikonu glezniecību, baznīcu apgleznošanu un restaurāciju.

Izstāde skatāma līdz pat 7. maijam. Uzstādīts arī TV ekrāns, kurā vērot to, kas paliek ārpus, – kā top darbi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz