Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gleznieciska liecība – Rainis un Liepāja

Gleznieciska liecība – Rainis un Liepāja
07.10.2008 07:04

Mākslas galerijā “Promenāde” interesentiem, pašlaik vēl iepriekš piesakoties, ir iespēja apskatīt Jāņa Lauvas lielformāta gleznu “J.Raiņa arests”, kurā attēlots, kā jaunstrāvnieku, advokātu Jāni Pliekšānu, vēlāk izcilo latviešu dzejnieku Raini ceļā starp Grobiņu un Liepāju krievu žandarmi pajūgā veda uz apcietinājuma vietu. Gluži kā paša Raiņa dzīves gājumam, arī šai Jāņa Lauvas gleznai ir neticami raiba vēsture.

Paša mākslinieka  paraksts uz gleznas rāda, ka tā tapusi 1958.gadā. Nav zināms, vai tā ir gleznota pēc pasūtījuma, bet dokumenti rāda, ka darbs ir bijis kādreizējā Pedagoģiskā institūta īpašums, kas 1959.gadā norakstīts kā mazsvarīgs inventārs. Līdz ar to gleznai bija klaidoņa  ceļš zem kājām, un jābrīnās, kā tā vispār izvilkusi dzīvību.

Vēsturnieks Gunārs Silakaktiņš stāsta, ka skaidri nav zināms, kādās pažobelēs, noliktavās un pagrabos tā mētājusies, bet lielu laiku tā pavadījusi kurtuvē. Kad to atrada, glezna bija ļoti nožēlojamā stāvokli – ar 50 šautiem un durtiem caurumiem un dažiem lielākiem plēsumiem. Glezna nonāca uzņēmēja Ivara Kesenfelda īpašumā, jo piesaistīja uzmanību gan ar mākslinieka Jāņa Lauvas vārdu, gan īpaši ar savu kultūrvēsturisko sižetu – Jāņa Pliekšāna portretējumu.

Mākslas zinātniece Sarmīte Sīle gleznu atzina par kultūrvēsturisku, māksliniecisku vērtību, lai būtu vērts to atjaunot. Šā gada 30.janvārī glezna tika nodota Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas nodaļai. Piecu mēnešu laikā gleznu restauratora – vecmeistara Jāņa Bokamaņa vadībā restaurēja studentes Anete Kalniņa un Liene Muceniece. Tagad 102×141 cm lielā glezna gluži kā jauna un krāsās koša atgriezusies Liepājā.

Ivars Kesenfelds izteicās, ka būtu saprātīgi un lietderīgi, ja ar Liepājas muzeju varētu noslēgt sadarbības līgumu par mākslas darbu apmaiņu, kas ļautu šo ar Liepājas kultūrvēsturi un mākslas dzīvi saistīto tik interesanto gleznu izstādīt muzejā, bet muzejs savukārt mākslas galerijā “Promenāde” eksponētu darbus no saviem mākslas krājumiem. Tādējādi liepājniekiem un pilsētas viesiem pavērtos iespēja iepazīties ar plašu mākslas darbu klāstu, kam līdz šim bijušas ierobežotas iespējas telpu trūkumu dēļ.

 

Plašāk par Jāņa Pliekšāna saistību ar Liepāju lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 7.oktobra numurā Indras Imbovicas publikācijā.

Mākslinieka Jāņa Lauvas glezna “J.Raiņa arests” pēc restaurācijas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz