Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Juris Pavītols izdod grāmatu par mūzikas un mūziķu dzīves īstenību

Grupas ”Līvi” dibinātājs, mūziķis, dziesmu autors Juris Pavītols izdevis grāmatu ”Liecinieka spoguļportrets” – par ”Līviem”, par ”Saimi”, par mūzikas attīstību, par sevi, redzēto un piedzīvoto. Klātesot ģimenei, labiem draugiem, viņa talanta cienītājiem, notika tās atvēršanas svētki Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā aizvadītajā piektdienā.

11.04.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Sanākušajiem J. Pavītols atklāja, ka grāmatas fragmentiņus iesācis rakstīt pirms diviem gadiem. ”Emocionālā pacēluma brīdī, mierīgu pieeju, bez satraukumiem, dusmām,” kā piegājis radošajam procesam, teic mūziķis. ”Mēģināju būt pēc iespējas objektīvāks, cik nu vispār cilvēks objektīvs var būt, vienalga būs subjektīvs.”

Grāmatā ir J. Pavītola skatījums uz bijušo un esošo, gan par ”tiem laikiem”, gan ”šiem laikiem”, neesot ķēdes pārrāvuma.

Grāmatā godīgi un neko neslēpjot viņš stāsta gan par aizkulisēm, kā attīstījusies mūzikas dzīve vēju pilsētā un ne tikai tur, gan par savu pieredzi, dibinot grupas, kas kopskaitā ir septiņas. ”Ar savu nelielo aprakstu par mūzikas dzīves attīstības ceļiem un neceļiem Liepājā un daļēji arīdzan valstī vēlos būtībā vienu – paskatīties caur dažādu faktu secībām kā uz sevi, tā blakus esošajiem. Lai kļūstam godprātīgāki un pašapzinīgāki!”

Kopā ar dēlu Matīsu Pavītolu skanēja arī muzikāli priekšnesumi. ”Kaut kad viņš iedeva fragmentiņus palasīt, sapratu, ka tie nav nemaz tik neinteresanti. Man tīri labi patika lasīt – kā viņš stāsta, kā runā. Ar aizrautību, interesi. Domāju, ka arī grāmata, visticamāk, būs tieši tāda,” tēva paveikto vērtē M. Pavītols.

J. Pavītola dzīvesbiedre Linda norāda, ka grāmatā būtībā ir viss tas, ko viņš darījis, kam gājis cauri, ko piedzīvojis.

”Tur būs daudz personīgu izjūtu, personīgu piedzīvojumu. Liecinieks – nevis, kā varētu būt, bet kā patiešām bijis. Grāmata būs no sirds un patiesa.”

Mūziķis Valdis Skujiņš, kurš bija klātesošs svinīgajā brīdī, sacīja, ka J. Pavītols ir dzīva mūzikas vēsture un viņa uzrakstīto var pieskaitīt memuāriem. ”Jā, noteikti ar lielu interesi to lasīšu. Es droši vien daudz ko par viņu zinu, esmu vienmēr viņu godājis par savu skolotāju. Pēc armijas, kad uzreiz atnācu mājās, divus gadus paspēlējām kopā. Esam ļoti labi kolēģi, arī pēdējā platē, kas drīz būs, viņš mani pieaicināja iespēlēt dziesmas.”

Grāmata varētu būt izzinoša jaunajai paaudzei, tādēļ būtu vērts dot lasīt skolēniem.

Patlaban J. Pavītols jau vairākus gadus strādā Liepājas Universitātē par lektoru. Grāmatu ”Liecinieka spoguļportrets” izdevis apgāds ”Jumava”, grāmatnīcās to varam gaidīt jau šajās dienās.

Vēl plānots izdot vinilplati ”Līviem 50. Sākums”. Platē skanēs tikai sen nedzirdētās grupas sākuma laika dziesmas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz