Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Karostā tiekas ar Andru Manfeldi

Karostā tiekas ar Andru Manfeldi
Foto: Ģirts Gertsons
23.05.2017 07:02

"Kurzemes Vārds"

“Man šī diena ir ļoti nozīmīga,” sacīja rakstniece Andra Manfelde, tiekoties ar saviem lasītājiem, kolēģiem un draugiem Liepājā, Karostas kafejnīcā “Rietumkrasts”. Tur notika viņas jaunākā romāna “Virsnieku sievas” atvēršanas svētki Liepājā, un vieta nebija nejauša – kā nekā romāns vēsta par dzīvi Karostā.

Tikšanās ar rakstnieci Andru Manfeldi Karostā pie Ziemeļu mola notika saulainā 18. maija vakarā, un kafejnīcā “Rietumkrasts” draudzīgā un nepiespiestā gaisotnē, mūzikas ierakstā skanot Kaspara Dimitera balsij, pulcējās Liepājas dzejnieki un rakstnieki, Andras Manfeldes daiļrades cienītāji, citi interesenti, Karostas iedzīvotāji.

Romāns “Virsnieku sievas” iznāca šā gada sākumā vēsturisko romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”. “Sākumā, kad mani aicināja, es teicu: “”Nē, nē, es nebraukšu uz Liepāju, tur mani apmētās ar zaļajiem tomātiem.” Es nezinu, varbūt jums ir līdzi,” rakstniece pasmējās. Bažas bijušas tādēļ, ka romāns “Virsnieku sievas” nav rakstīts ar stingru vēsturisko precizitāti, bet daļa cilvēku faktus uzskata par būtiskiem. Tikmēr Andra Manfelde atzīst – viņai vēsturiskā precizitāte nav tik svarīga, cik cilvēku iekšējā pasaule. Karostā satikto ļaužu stāsti apkopoti, pārradīti un papildināti.

Tikšanās reizē Andra Manfelde pastāstīja, kā vākusi materiālus, cik daiļrunīgi par dzīvi septiņdesmitajos gados stāstījušas sievietes un cik lietišķi – vīrieši, cik dažādas sievietes viņa sastapusi, cik interesantas bijušas tikšanās. Tāpat rakstniece pastāstīja, kā rakstījusi – pa 12 stundām dienā – un cik galēji dažāds bijis pašas vērtējums par uzrakstīto – no ģeniāla līdz nevērtīgam.

Andra Manfelde arī atklāja, ka romānam “Virsnieku sievas” būs otrs metiens, kurā izlabotas dažas būtiskas kļūdas, un ka gaidāms viņas nākamais literārais darbs, kas arī saistīts ar Karostu. Tā būs grāmata bērniem “Kurš no mums lidos?”. Tajā trīs bērni dodas meklēt miglā izkūpējušu baznīcu un satiek dažādus pasaku tēlus. Kādā no Karostas mājām dzīvo Skumju princese, ūdenstornī, kas grāmatā pārvērties par ugunstorni, – Dusmu princese, citviet – spēļu spoki, bet jūrā – Vienaldzības medūza.

Rakstniece vairs nedzīvo Karostā. Andra Manfelde sacīja, ka Liepājā nav bijusi deviņus mēnešus, taču Karostā pavadītais laiks viņai bijis īpašs – stiprs, skaists, arī cietsirdīgs, ļauns. Un, ja dzīve būtu kārtojusies citādi, viņa nebūtu atstājusi Liepāju.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz