Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kori “Lauma” godina ar Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinībām

Sveicot kolektīva darbības 35 gadu jubilejā, ar Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinībām godināts Tautas mākslas un kultūras centra (TMKC) jauktais koris ”Lauma”, tā vadītāja Mirdza Paipare un ilggadējie kora dziedātāji.

Kori “Lauma” godina ar Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinībām
Foto: Publicitātes
22.11.2021 13:43

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

TMKC pārstāve Iveta Štelmahere informē, ka korim ”Lauma” un M. Paiparei Atzinība pasniegta par ilggadēju ieguldījumu kora mūzikas popularizēšanā un Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā, paskaidro I. Štelmahere.

Par aktīvu līdzdalību kultūras vērtību radīšanā un nozīmīgu ieguldījumu Dziesmu un deju svētku tradīcijas saglabāšanā un attīstībā kolektīva jubilejā sumināti arī ilggadējie kora dalībnieki: Raimonds Reinsons un Aija Buce (korī 35 gadus), Aldis Treimanis (korī 34 gadus), Valdis Kreicbergs (korī 33 gadus), Armands Macpāns (korī 28 gadus), Iveta Meiere (korī 24 gadus), Līga Zvaigzne (korī 20 gadus), Arturs Medveckis (korī 17 gadus), Vendeta Juhņeviča un Pauls Leflers (korī 15 gadus).

Taujāti par to, kas notur kolektīvā tik ilgus gadus, koristi atzina, ka tā ir iespēja rast prieku dziedāšanā un kopābūšanā, kas šajā laikā ļoti pietrūkst.

Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinību svinīgā pasniegšana bijusi plānota vēl oktobra beigās kora jubilejas koncertā, kurā izskanētu skaistākās un iemīļotākās dziesmas kora un viesmākslinieku izpildījumā, tomēr šī iecere neīstenojās ārkārtējās situācijas dēļ. Atzinības pasniegtas valsts svētku priekšvakarā individuāli, norāda I. Štelmahere.

”Protams, gandarījums ir liels,” ”Kurzemes Vārdam” pēcāk sacīja kora dibinātāja un vadītāja M. Paipare, un īpašajā sumināšanas reizē prieks bijis arī koristiem. ”Sarunās iezīmējās lepnums, – visādi diplomi esot saņemti, bet no Nacionālā kultūras centra pirmo reizi. Domāju, ka tas viņiem bija ļoti nozīmīgi,” vērtē M. Paipare.

Kora ”Lauma” vadītāja Mirdza Paipare, saņemot Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinību. Kora repertuārā ir gan latviešu tautasdziesmas un latviešu autoru oriģināldarbi, gan dažādu laikmetu Rietumeiropas autoru oriģināldarbi un dažādas pasaules tautasdziesmu apdares. Foto: Publicitātes

Pēdējais koncerts korim ”Lauma” bijis pērn oktobrī. Vadītāja apliecina, ka ir noilgojušies pēc saviem skatītājiem. Viņa cer, ka izplānotais jubilejas koncerts ”Skaistākās dziesmas” varēs notiks kaut kad nākamgad, pašlaik vēl neminot konkrētu laiku. ”Lai nepārsteigtos, un atkal nebūtu jāpārliek datumi,” kordiriģente paskaidro. ”Pašlaik mums ir atkal ļauts tikties un mēģināt Liepājas Universitātes telpās, uzturam sevi formā, jo pavasarī būs koru skate, kurai arī jāgatavojas.”

Runājot par saviem ilggadējiem dziedātājiem, M. Paipare saka, – tie ir manējie.

”Ir tādi, kas atnāk uz pāris mēģinājumiem un saprot, ka ”Lauma” tomēr nav viņa kolektīvs vai neesam viņa cilvēki. Bet tie, kas nāk un paliek, arī turpina. Ir cilvēki, kas dzied no pirmās dienas, kopš kori dibināju. Varbūt kādu laiku kāds nav nācis, bet tomēr atkal atgriezies un palicis līdz šai dienai.”

Jauktajā korī ”Lauma”, kurš izveidots 1986. gadā, dzied ap 30 dalībnieki. Kopš 1990. gada koris piedalījies visos Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos, ir starptautisko koru festivālu un konkursu dalībnieks, kuros iegūti arī Starptautiskas žūrijas vērtējumi un atzinumi. Savas darbības laikā koris koncertējis arī ārvalstīs.

Kora diriģentei izveidojusies radoša sadarbība ar Mārtiņa Freimaņa fondu un diriģentu Vilni Kronbergu, kurš veidojis daudzu Mārtiņa Freimaņa un citu autoru dziesmu aranžijas korim. Vairāku gadu garumā realizēti koncerti, veidojot programmas ar solistiem – Sonoru Vaici, Matīsu Pavītolu, Ilonu Bageli, Daumantu Kalniņu, Saniju Rozi un Sanitu Rozi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz