Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Foto: Liepājas Latviešu biedrības namā atvērta mākslinieces Ingas Jurānes gleznu izstāde

Liepājas Latviešu biedrības namā atvērta mākslinieces Ingas Jurānes gleznu izstāde “Vasaras ainas”, kurā skatāmas ainavas, marīnas, ziedu kompozīcijas, dabas motīvi un klusās dabas.

02.08.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Darbi ir vasarīgi koši, dzīvespriecīgi un sniedz skatītājam pozitīvu emociju lādiņu. ”Tāds ir arī mans mērķis,” atzīst gleznotāja.

I. Jurānei izstāde Liepājā ir pirmo reizi. ”Man te sanāk arī ekskursija, jo pēdējo reizi biju pirms gadiem desmit, tāpēc ir ļoti interesanti šeit atbraukt,” viņa sacīja izstādes atklāšanas dienā.

”Droši vien braukšu vēlreiz.”

Vairākos darbos ir attēlota jūra, tomēr tās nav ainas no Liepājas. ”Šī ir Baltijas jūra, nedaudz uz priekšu aiz Jūrmalas. Liepājas jūras gan vēl nav, bet vajadzētu. Nemaz nebūtu slikti, ka notiktu plenēri.”

Izstādē apkopoti darbi no 2019. gada līdz pat pavisam svaigiem, tapušiem šogad. Lielākā daļa ir eļļas gleznas, citām izmantota akrila un jauktā tehnika, kur miksēti abi materiāli.

I. Jurāne ievērojusi, ka aizputnieks Gunārs Kalnmalis tā dara, un viņai iepaticies. “Domāju, ka tā gleznošu arī turpmāk,” viņa piebilst.

Lielākā daļa aplūkojamo darbu ir neliela izmēra, bet ir arī lielformāta gleznas.

”Man patīk dažādi,” skaidro māksliniece, ”grūti noturēt vienu līniju – tikai tā un ne citādāk. Tas varbūt ir neiederīgi mākslinieka kopainā, ka nav viens un tas pats, bet es esmu tāda raiba un katrs darbs ir kaut kas cits. Beigās, saliekot visu kopā, tik un tā rokraksts spiežas cauri.”

Autores darbos regulāri atkārtojas daba. Prieks par tās neatkārtojamo skaistumu un dzīvajām krāsām attēlots gan reālistiskos skatos, gan fantāzijās, balstoties uz atmiņām un gūtiem iespaidiem.

”Dabas motīvs man vienmēr ir paticis, un es uzskatu, ka ir vērts tam pievērst uzmanību. Risināt citus jautājumus man glezniecībā īsti nav interesanti. Es to varētu, bet tad es darbus neeksponētu, jo tā man ir pārāk intīma lieta.

Šie ir eksponējami darbi, un man pašai patīk, jācer, ka arī publikai.”

Māksliniece teic, ka viņu iedvesmo dažādi autori, īpaši jau tie, kurus pati pazīst tuvāk. ”Ļoti priecājos vienmēr par Ērikas Kumerovas darbiem, man patīk viņas dzīvesprieks, un es to ņemu un no tā iedvesmojos.

Tāds ir arī mans mērķis – veidot ko līdzīgu, lai skatītājiem būtu tāds pozitīvs emociju lādiņš,” skaidro gleznotāja.

I. Jurāne patlaban darbojas kā neatkarīga māksliniece un dizainere. Viņa ir strādājusi par pasniedzēju Jaņa Rozentāla Mākslas vidusskolā, par dizaineri dizaina aģentūrās. Māksliniece vada nodarbības radošajā studijā “9 otas” savā darbnīcā Rīgā. Izstādēs piedalās kopš 2004. gada.

Sarīkojusi vairākas personālizstādes un regulāri piedalās grupu izstādēs un plenēros. Darbi atrodas privātās kolekcijās gan Latvijā, gan ārzemēs.

Izstāde “Vasaras ainas” skatāma līdz 27. augustam.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz