Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejā atvērtā jauno mediju mākslas izstāde

”Pavadīt 40 līdz 50 minūtes mierā, pārdomās, padomājot par lietām, uz ko vedina mākslinieki, un pašiem par sevi, kā apstādināt savu skrējienu,” Krista Dintere skaidro, uz ko aicina Liepājas muzejā atvērtā jauno mediju mākslas izstāde ”Dedz lēni. Skaņas māksla garīgai labbūtībai”. K. Dintere mazo izstāžu zāli nodēvē par ”meditatīvu klausāmtelpu”.

Liepājas muzejā atvērtā jauno mediju mākslas izstāde
Krista Dintere savu skaņas kompozīciju ir papildinājusi ar vizuālu skaņas reprezentāciju attēlos. “Mani interesē doties dabā, veidot lauku ierakstus,” viņa saka, “un pēc tam no ierakstiem, kas ir faktiska dokumentācija, veidot abstraktas skaņu pasaules, mēģināt ar šīm ierakstītajām skaņām veidot dažādas noskaņas un sajūtas.” (Foto: Egons Zīverts)
03.02.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Izstādē ir skaņas mākslas darbu izlase no starptautiskā projekta ”Burn Slow: Ziemeļvalstu un Baltijas valstu skaņas un radio māksla garīgai labbūtībai”, kas norisinājās pērn tiešsaistē, kā arī Liepājas jauno mediju mākslinieku veidoti videomākslas darbi, kas aktualizē problēmas sabiedrībā pašlaik, ar mākslas praksi cenšoties atbildēt uz jautājumu – kā saglabāt iekšēju mieru un garīgo veselību pandēmijas nedrošības un sociālās izolācijas diktētajā laikā.

”Izstāde ir šim laikam – kad viss mums apkārt ir pārsātināts, mums jāvar visur paspēt. Darba tempu pandēmija nav apstādinājusi. Bet šī izstāde tomēr aicina piebremzēt. Uz to vedina arī tās nosaukums – ”Dedz lēni”. Gribējām uzsvērt, ka ir svarīgi, lai nezustu dzirkstele, prieks, lai tev patīk tas, ko tu dari. Degt vajag, bet ne pārdegt,” skaidro viena no izstādes kuratorēm K. Dintere.

Aplūkojamie un klausāmie deviņu mākslinieku darbi ir ļoti dažādi, raksturo K. Dintere. ”Ir, piemēram, videoperformance, kur emocijas, uzkrāto spriedzi autore izliek caur deju. Savukārt cita autore aicina klausīties savu izveidoto skaņas ainavu, kas vienam atgādinās mežu, citam – vasaru ar pļavu un sienāžiem. Darbi ir ļoti atšķirīgi pēc savas būtības, tādēļ katrs apmeklētājs varēs atrast to, kas viņu uzrunās visvairāk. Aicinājums ir ne tikai klausīties, ko piedāvā mākslinieks, bet arī ieklausīties pašam savās izjūtās. Lielākā daļa darbu ir tieši audiāli, bez video, bez ierastā vizuālā. Jo tas liek vairāk pievērst uzmanību tam, ko tu dzirdi, kā tas liek justies.”

Iekārtojot muzejā telpu skaņai, kas tomēr vairāk piemērota vizuālajai mākslai, izstādes veidotāji labākai akustikai pie sienas izvietojuši neparastus paneļus, ko radījušas arhitekte Estere Savicka un pētniece Vaira Obuka. Kompozītmateriāls, no kā tie veidoti, ir ekoloģisks, elpojošs un netoksisks, izgatavots no dabīga resursa – sapropeļa apvienojumā ar pildvielām. ”Sapropeli var iegūt, tīrot ezera gultni. Tie ir ļoti seni organiskie nogulumi, varētu teikt, kā dūņas, bet daudz senāki, tik tālu pārstrādājušies, ka materiālam nav nedz smaržas, nedz kādas citas specifikas. Bet ir ļoti labas īpašības, var izmantot kā saistvielu,” pastāsta K. Dintere. ”Arī vizuālais raksts paneļiem nav nejaušs. Tas veidots, iedvesmojoties no ūdens radītajiem smilšu viļņiem ezerā.”

Ekspozīcijā pārstāvēto mākslinieku vidū ir Lelde Gūtmane, Diana Lelis, Andrejs Poikāns, Inga Saluranda, Ivo Tauriņš, Evija Vēbere, Spāre Vītola, Milda Ziemane un Elza Auguste Zīverte. To organizē biedrība ”ASTE” sadarbībā ar Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratoriju un Liepājas muzeju.

Izstāde muzeja mazajā zālē aplūkojama līdz 27. februārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz