Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas muzejs aicina uz lekciju par vēsturiskajām galvassegām Latvijā

Sestdien, 14. oktobrī, pulksten 14 Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, Kurzemes tautastērpu informācijas centrs aicina uz lekciju “Vēsturiskās liecības par galvassegām Latvijā”, kurā Dr.art. Ieva Pīgozne stāstīs par sieviešu un vīriešu galvassegām gan hronoloģiskā griezumā, gan kontekstā ar vecumposmiem cilvēka dzīvē, īpašu uzmanību pievēršot līgavu galvassegām.

Liepājas muzejs aicina uz lekciju par vēsturiskajām galvassegām Latvijā
Rucavnieces 3. Lejaskurzemes dziesmu svētkos Liepājā. 1931. gads. (Foto: no Liepājas muzeja krājuma)
06.10.2023 11:05

liepajniekiem.lv

Lekcija notiek Liepājas muzeja īstenotā projekta ”Dienvidkurzemes tautastērpa valkāšanas tradīcijas mūsdienās” ietvaros.

Lekcijā ”Vēsturiskās liecības par galvassegām Latvijā” stāstījums ir balstīts uz vairāku Latvijas un ārvalstu muzeju krājuma un Latviešu Folkloras krātuves izpētes rezultātiem daudzu gadu garumā, informē Liepājas muzeja Kurzemes tautas tērpu informācijas centra vadītāja Vineta Solovjova.

Mākslas zinātniece un latviešu apģērba vēstures pētniece Ieva Pīgozne stāstīs par tādām latviešu 18.–19. gadsimta apģērba vēsturē maz aplūkotām tēmām, kā lentēm vainaga vai sievas cepures aizmugurē, mākslīgiem ziediem un to plašo pielietojumu, kā arī par mičošanas izcelsmi un to, kādos laikos zīda lakats bijis iecienītāka jaunu meitu galvassega nekā vainags.

Ieva Pīgozne. Foto: no personīgā arhīva

Kā atzīst pētniece, tēma par galvassegām Latvijā ir ļoti plaša un vēstures liecību ir daudz, tāpēc lekcijā varēs uzzināt būtiskāko un interesantāko par galvassegām, kā arī to, ka daudzi no līdz šim sabiedrībā zināmajiem faktiem par galvassegām ir vien 20. gadsimtā radušies mīti.

Lekcijas laikā Liepājas muzejā būs aplūkojama ekspresizstāde ”Dienvidkurzemes sieviešu galvassegas”, kurā varēs apskatīt vainagus, aubes un kaspines no Liepājas muzeja krājuma.

Dalība lekcijā – bez maksas, bet vēlama iepriekšēja pieteikšanās, sazinoties ar Kurzemes tautastērpu informācijas centra vadītāju Vinetu Solovjovu, zvanot pa tālruni +371 294 49771 vai rakstot elektroniski: [email protected].

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz