Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas Universitātē atklāja izstādi “Somu jēgeri Latvijā”

Klātesot Somijas vēstniecei Latvijā Annei Salorantai un viņas dzīvesbiedram Kari Salorantam, sestdien Liepājas Universitātē (LiepU) svinīgi atklāja izstādi “Somu jēgeri Latvijā”, tādējādi atzīmējot 105. gadadienu kopš somu jēgeru svinīgā zvēresta došanas un karoga iesvētīšanas Liepājā.

16.02.2023 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

LiepU rektore Dace Markus to atzina par nozīmīgu brīdi. “Latvijas un Somijas draudzīgās attiecības ir jau ilgu laiku, un es ļoti ceru, ka NATO ietvaros tās kļūs vēl ciešākas.

Esmu latviešu valodas speciāliste, filoloģe, un man ir liels prieks sacīt, ka vienmēr ar Helsinku Universitāti mums bijušas vislabākās sadarbības iespējas. Helsinkos vienmēr ir mācīta gan lietuviešu, gan latviešu valoda, un to ir mācījuši gan somu profesori, gan viesprofesori no Latvijas un Lietuvas.

Bet ir vēl iemesls, kāpēc varam būt priecīgi un lepni, ka šī izstāde ir radusi vietu tieši Liepājas Universitātē.

Tā mūs vairāk iepazīstinās ar somu jēgeru kustību, kurai saknes ir te, Liepājā,

un šī ir labākā vieta, kur izstādei būt, jo to apskatīs universitātes docētāji, darbinieki, to nāks skatīt iedzīvotāji, un pats galvenais – to redzēs jaunatne, mūsu studenti.”

Kopš kļūšanas par Somijas vēstnieci Latvijā pagājušā gada rudenī šī bija otrā A. Salorantas vizīte Liepājā.

“Liels paldies par sirsnīgo uzņemšanu un viesmīlību arī šoreiz,” viņa pateicās, un, uzrunājot klātesošos, atgādināja: “1918. gada 13. februārī jēgeri deva militāro zvērestu toreiz Svētās Trīsvienības baznīcā pie tikko iesvētītā jēgeru karoga. Nākamajā dienā viņi no šejienes uzsāka ceļojumu ar kuģi uz tikko neatkarību ieguvušo Somiju.

Somijas aizsardzības spēki tika veidoti pa jēgeru iezīmēto ceļu. Un Somijas aizsardzības spēku militārās tradīcijas un procedūras, piemēram, militārais zvērests un jēgeru karogs, joprojām stingri balstītas uz jēgeru mantojumu.

Vispārējā karaklausība ir daļa no šī mantojuma, un militārajam zvērestam tajā ir īpaša nozīme.”

A. Saloranta pastāstīja, ka mūsdienās Somijas militārajā dienestā ir arvien lielāks skaits brīvprātīgo sieviešu. Piektdien starp tiem, kas devuši militāro zvērestu, bijusi arī viņas māsas 19 gadus vecā meita, un viņa tikusi iecelta par jēgeri.

“Šīs jaunās jēgeres vectēvs, mans tēvs, kurš bija virsnieks, īpaši lepojas ar mazmeitas lēmumu un izvēli veikt militāro dienestu, arī es, tante, ar to lepojos,” sacīja vēstniece, padaloties īpašajā savas ģimenes notikumā.

Liepājas Universitātes rektore Dace Markus (no labās) sveic Somijas vēstnieci Latvijā Anni Salorantu. “Šī ir labākā vieta, kur izstādei būt,” pārliecināta rektore. Foto: Egons Zīverts

Ņemot vērā notiekošo Ukrainā, kur, tuvojoties kara pirmajai gadadienai, cīņām un ciešanām nav gala, Somijas valsts aizsardzības stiprināšana un Somijas pieteikšanās kļūt par NATO dalībvalsti un līdz ar to arī kļūšana par daļu no kopējās Baltijas jūras reģiona aizsardzības ir vienīgais pareizais risinājums, par pieņemto lēmumu izteicās A. Saloranta.

“Mūsu cieņa pret jēgeriem ir liela, ar viņu gribu, prasmēm un drosmi Somija ir spēcīgs spēlētājs aizsardzības sadarbībā,” viņa piebilda.

LiepU atklātā izstāde caur fotogrāfijām stāsta par jēgeru darbu un dzīvi Latvijā.

Mūsu valstu un tautu sadarbībā Latvijā ir uzstādīti pieminekļi, atzīmētas kapuvietas, godinot jēgeru piemiņu. Tādēļ A. Saloranta izteica sirsnīgu paldies ikvienam, kas lolo mūsu kopīgo vēsturi, tradīcijas gan šeit, Latvijā, gan Somijā.

Latvijas Nacionālā arhīva pārstāve Meldra Usenko pastāstīja, ka dokumentāro liecību izstāde iepazīstina ar somu jēgeriem un viņu gaitām Latvijā, kontekstā iezīmējot arī Somijas tapšanas vēsturi, kā arī sniedz ieskatu jēgeru tradīciju kopšanā mūsdienās.

Pirms pieciem gadiem tapusī izstāde, atzīmējot simto gadadienu, apceļojusi Igauniju, Somiju un Vāciju, nu atgriezusies Liepājā, dodot iespēju vēlreiz iepazīties ar jēgeru vēstures lappusēm, kas saistītas ar Latviju.

Šīs izstādes māksliniece ir Dace Māra Kokina, un viņas tēvs mākslinieks Ģirts Vilks savulaik ilustrējis divu tautu eposus – latviešu “Lāčplēšu” un somu “Kalevalu”, uz interesantu niansi norādīja M. Usenko.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī viesi no Somijas. Somu jēgeru tradīciju kopšanas biedrības pārstāvis, Jēgeru fonda valdes loceklis, emeritētais profesors Kari Heiskanens ļoti novērtē to darbu, ko šeit Liepājā veic Svētās Trīsvienības katedrāle, universitāte, Latvijas Nacionālais arhīvs, uzturot piemiņu par somu jēgeriem.

“Un man personīgi šis ir ļoti nozīmīgs brīdis, jo abi mani vectēvi bija jēgeri un bija tolaik šeit. Tādēļ es tiešām no visas sirds pateicos par iespēju būt šodien šeit,” viņš sacīja.

Liepājas Universitātes rektore Dace Markus (no kreisās), somu jēgeru tradīciju kopšanas biedrības pārstāvis, Jēgeru fonda valdes loceklis Kari Heiskanens, Somijas vēstniece Latvijā Anne Saloranta un viņas dzīvesbiedrs Kari Salorants. Foto: Egons Zīverts

Svētdien Svētās Trīsvienības katedrālē notika arī piemiņas dievkalpojums par godu 105. gadadienai, kopš tieši šeit tika iesvētīts somu jēgeru karogs, somu kareivji deva zvērestu savai jaundzimušajai valstij un te arī sarakstīti vārdi somu jēgeru himnai.

Izstāde LiepU 4. stāvā apskatāma līdz 31. martam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz