Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas vēsture attēlos. Trešais stāsts: Liepājas Loču tornis

Gaidot pilsētas 400 gadu jubileju un popularizējot Liepājas kultūrvēsturisko mantojumu, portāls turpina rakstu sēriju ”Liepājas vēsture attēlos”, kurā tiek apskatīti un aprakstīti attēli no Liepājas vēsturisko bilžu grāmatas ”Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums”, kuru biedrība ”Liepāja 400” izdeva šovasar. Tas ir Latvijā pirmais fotoalbums ar papildināto realitāti, kurā vairāk nekā 200 attēlos apskatāms pilsētas straujais uzplaukuma periods pirms I pasaules kara.

Liepājas vēsture attēlos. Trešais stāsts: Liepājas Loču tornis
Foto: no albuma "Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums"
31.10.2023 09:14

Sadarbības projekts

Dace Kārkla, Liepājas muzeja direktore

Atslēgvārdi

Kopš 19.gadsimta pirmās puses Liepājas Loču tornis ir neatņemama dominante ne tikai ostas, bet arī visas pilsētas panorāmā. Tas skaidri apliecina Liepājas kā ostas pilsētas statusu un vēsta par ostas dzīvotspēju, rādot kuģotājiem ceļu uz ostu.

Liepājas ostas Loču tornis, kas atrodas Tirdzniecības kanāla labajā krastā aptuveni 300 – 350 metru no ostas Dienvidu mola, ir viena no vecākajām celtnēm pilsētā, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Tas būvēts 1821.gadā.

Pirms tam jūras apvārsni – to, vai ostai netuvojas kuģis, vēroja vienkārši no krasta vai kādas citas augstākas vietas. Pirmais zināmais loču komandieris bija Tode, kurš savā amatā darbojās 18.gadsimta otrajā pusē. Viņš gāja bojā varoņa nāvē tuvinieku acu priekšā, vētras laikā glābjot slīkstošos jūrniekus.

Līdz 1809.gadam loču komandiera pienākumus pildīja viņa dēls, bet pēc tam līdz 1823.gadam – Trogers. Kā zināms pirmie loči pilsētā ir bijuši vācu tautības pilsoņi, līdzīgi kā tas ar visu kuģniecību, kas atradās vāciešu rokās līdz 19. gadsimta 60. gadiem, kad Baltijas jūras piekrastē sāka strauji attīstīties latviešu nacionālā kuģniecība un buru kuģu būve.

Loču tornis tika būvēts par Krievijas impērijas līdzekļiem. Tā būvniecības izmaksāja 21 000 rubļu. Masīvais, no klinkera ķieģeļiem būvētais un baltā krāsā krāsotais, astoņšķautnīgais tornis balstījās uz īpaša koka režģa un 12 pēdu (1 pēda = 32 cm) dziļi zemē iedzītajiem pāļiem. Tas pacēlās 60 pēdu augstumā un bija pārsegts ar zaļi krāsotu dzelzs jumtu, kura smaili rotāja vējrādītājs. Augšstāvā bija astoņi logi, pa kuriem varēja ērti novērot jūru un ostu.

Laika gaitā loču torni vairākas reizes remontēja. 1930.gadā uzstādīja zibensnovedēju, jo tā bija viena no augstākajām celtnēm pilsētā. Ierīkoja arī telefonu un elektrisko apgaismojumu. Lielākus remontdarbus paveica 1939.gadā, kad tornī ielika papildus grīdas, kāpņu telpu sienas apšuva ar dēļiem, bet sienstarpu piepildīja ar zāģu skaidām. Loču telpā iemūrēja krāsnis. Līdz tam loči sala caurvējā un aukstumā.

Arī pēc Otrā pasaules kara loču tornis turpināja pildīt savas funkcijas, bet pavisam citā kvalitātē nekā savas pastāvēšanas pirmajos gados. Loču rīcībā bija moderna novērošanas un sakaru tehnika.

Būtiskas izmaiņas Liepājas loču tornī notika mūsdienās. Celtne tagad ir modernizēta un tai izbūvēts papildu stāvs. Tornī darbojas pati jaunākā navigācijas un sakaru aparatūra, kas nodrošina maksimālu kuģošanas drošību Liepājas ostā.

Grāmata ”Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums”

Grāmatu ”Pastaiga pa skaisto Liepāju. Uzplaukums”, kurā ir vairāk nekā 200 vēsturisko bilžu, Liepājā var iegādāties grāmatnīcās ”Zvaigzne ABC”, ”Jānis Roze” un ”Globuss”, ”Polaris”, Liepājas muzejā, Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojā, viesnīcās ”Promenade Hotel” un ”Art Hotel Roma”, biedrībā ”Liepāja 400” (zvanot 26559809), bet internetā vislabākā cena ir grāmatu veikalā www.buki.lv.

Saistītie raksti

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz