Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pagaidu galvaspilsēta mākslā

Pagaidu galvaspilsēta mākslā
Foto: Egons Zīverts
02.07.2019 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Šogad aprit simt gadu kopš brīža, kad 1919. gadā okupēto Viļņu pameta Pagaidu valdība un Kauņa de facto kļuva par Lietuvas valsts institūciju darba vietu. Atzīmējot simtgadi, Kauņas mākslinieki Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā izveidojuši izstādi “Pagaidām/Mūžīgi”.

Tā vēsturiski ir izveidojies, ka Kauņai un Liepājai vienā un tajā pašā vēsturiskajā periodā bija lemts kļūt par svarīgākajiem Lietuvas un Latvijas valstu centriem – galvaspilsētām. Vēsturiski tās dēvētas par “pagaidu galvaspilsētām”, un pagaidu statuss Kauņas mākslas vēsturē ir iemantojis ļoti simbolisku nosaukumu, tas kļuva par pavedienu, kas uzturēja tradīcijas, bieži polemizēja, citkārt pārkāpa noteikumus, bet vienmēr saglabāja noturību un mainīgumu. Pagaidu statuss, vēsture, pilsēta, dzīvs tupinājums un nākotnes veidošana – tas viss atainots mākslinieku darbos. Dažos iekļauts asprātīgs humors, kā, piemēram, Staša Žirguļa darbā “Konsīlijs”, kurā trīs metāla vārnas sasēdušās cita citai iepretī un kaut ko spriež. Skulptors Vītauts Leons Strjoga savus darbus “Neaizniedzamais Sokrats” un “Šī pasaule ir dīvaina” veidojis no koka, tomēr tie nav vis gludi grebumi, to virsma ir grubuļaina, it kā sagraizīta. Māksla ir viens no veidiem, kā par mūžīgu pārtop tas, kas reiz iemantoja pagaidu stāvokli.

Šogad savas darbības 30 gadu jubileju atzīmē arī Liepājas lietuviešu kultūras biedrība “Rūta” un tās folkloras ansamblis “Senoliai”.

Izstādi Liepājā organizē Lietuvas Republikas vēstniecība un Lietuvas Mākslinieku apvienības Kauņas nodaļa, tās kurators ir Eugenijs Nalevaika. Izstāde bez maksas apskatāma līdz 28. jūlijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz