Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Andra Manfelde un Inta Kampara svin grāmatu atvēršanu

Andrai Manfeldei rakstīšanai nepieciešams tukšums, nevis dzīves bangošanās. Intai Kamparai dzejoļi nāk pa naktīm. Viņas vieno Kurzeme, uz Sibīriju izsūtīto mammu dzīvesspēks un dzejas grāmatu redaktors Jānis Rokpelnis. To klausītāji varēja uzzināt no pašām autorēm divu grāmatu atvēršanas svētkos.

05.12.2022 06:00

liepajniekiem.lv

A. Manfeldes ceturtā dzeju grāmata ”Poēma ar mammu” un I. Kamparas debijas krājums ”Svilpaunieces” iznākuši jau pirms kāda laika.

Atkal Liepājā uz dzīvi atgriezusies A. Manfelde bija meklējusi vietu, kur sarīkot atvēršanas svētkus, un atklājusi, ka Hoijeres kundzes viesu nams taču tepat netālu no viņas mājām.

”Esam iepazinušās caur mammām,” saka skrundeniece I. Kampara. Viņas māmiņas piedzīvotais izsūtījumā devis nosaukumu A. Manfeldes stāstu grāmatai ”Mājās pārnāca basa”.

Andra atminas, ka Intas mamma teikusi, ka Sibīrijas mātēm bērni esot bišķi jocīgi. ”Tā arī ir.

Kad es pārnāku mājās, man momentā vajag glāzi ūdens un šķēli maizes. Nemāku pateikt, no kurienes man tas nāk. Tas ir kaut kas, kas kādreiz bijis mammai un pārgājis uz mani,” pastāsta dzejniece.

Mātes, vecmāmiņas un vecvecmāmiņas ielikušas stipru pamatu, par kuru pārāk maz aizdomājoties, viņa uzskata. ”Norakstīju nost, ja reiz man tas ir dots, – to, ko mamma izjuta, ko oma izjuta,” pastāsta I. Kampara.

Pie I. Kamparas dzejoļi atnākot ”žvikt, špukt un ātri”. ”Pagaidām mans pirmais un, domāju, – ļoti ilgi mans pirmais,” viņa nosmaida, jo nevarējusi saņemties, – ”Svilpaunieces” tapa 12 gadus.

”Grāmata ir unikāla, jo tie ir dzejoļi, bet tai pašā laikā izstāsta stāstu,” savu krājumu raksturo A. Manfelde.

Viņa ļoti gribējusi uzrakstīt par saviem laukiem, par ”Kalniešiem” starp Kuldīgu un Laidiem, par Rudzīšu lielo akmeni. Atnācis pirmais dzejolis, tad vēl daži. ”Es bērnībā daudz lasīju,” tā iesācies A. Manfeldes ceļš uz literatūru.

Otra iedvesmotāja bez grāmatām esot daba, bez kuras viņa nevarot. ”No sāpēm izkristalizējas mantojums, spēks, kas mūs tur,” arī viņa atsaucas uz savu dzimtu, stiprajām sievietēm.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz