Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sv. Annas baznīcas ērģeļu atjaunošanai saziedo 282 eiro

Sv. Annas baznīcas ērģeļu atjaunošanai saziedo 282 eiro
Foto: Laine Neimane
01.10.2018 12:02

liepajniekiem.lv

Liepājas Ērģeļmūzikas festivāls šogad notika jau septiņpadsmito reizi no 9. līdz 22. septembrim Liepājā un Kuldīgā ar pasākumiem bērniem, vairākiem koncertiem un ziedojumu Liepājas Sv. Annas baznīcas ērģeļu atjaunošanai, portālam ziņoja festivāla sabiedrisko attiecību koordinatore Anna Paula Pujēna.

Jau vairākus gadus festivāla rīkotāji īpaši uzrunāja jaunos klausītājus, rīkojot izglītojošus pasākumus – neformālas mācību stundas, kurās tiek stāstīts par ērģelēm, kā arī ekskursijas Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu dzīlēs, kas ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles ar vairāk nekā 7000 stabulēm.

Festivāla ieskaņā bērnu bibliotēkas ”Vecliepājas rūķis” darbinieki bija sagatavojuši grāmatu izlasi, kurās varēja uzzināt par ērģelēm. Vēlāk bibliotēkas telpās festivāla mākslinieciskā vadītāja Dace Bluķe sniedza vairākas nodarbības sākumskolas ”Varavīksne” un Jāņa Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas audzēkņiem, stāstot par ērģeļu uzbūvi, instrumentu daudzveidību un to plašajām izmantošanas iespējām dažādos mūzikas žanros. 

Festivāla atklāšanā izskanēja dzejkoncerts visai ģimenei ”Lapa ar zelta maliņu”, pēc kura jaunie klausītāji bija aicināti iepazīties ar Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģelēm, par kurām stāstīja ērģelniece un topošo mūziķu skolotāja Larisa Carjkova. Festivālā varēja dzirdēt arī unikālu improvizācijas koncertu Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē lietuviešu ērģelnieka Vida Pinkeviča izpildījumā, koncertus baroka noskaņās Liepājas Sv. Jāzepa Romas katoļu katedrālē un koncertzāles ”Lielais dzintars” kamerzālē.

Viens no koncertiem notika sadarbībā ar ērģelnieci Ilonu Birģeli un viņas rīkotajiem II Vēsturisko ērģeļu svētkiem ”Latvija – ērģeļu zeme”, no kura visi ienākumi – 282 eiro – pēc ērģelnieces ierosinājuma tiks ziedoti Liepājas Sv. Annas baznīcas ērģeļu atjaunošanai.

Festivāla noslēgumā Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālē varēja klausīties veltījuma koncertu izcilajam ērģelniekam Tālivaldim Deksnim, no kura šogad pavasarī atvadījās Latvijas mūziķu un mūzikas mīļotāju saime. Tālivaldis Deksnis ir devis lielu ieguldījumu Latvijas ērģelnieku izglītošanā un Latvijas ērģeļu izpētē, apkopē un restaurācijā. Viņš ir bijis konsultants un padomdevējs Liepājas Sv. Trīsvienības katedrālei ērģeļu uzturēšanas un restaurācijas procesā, kā arī vairakkārt pats bijis festivāla viesis kā solists, meistarklašu vadītājs un konsultants mākslinieku izvēlē.

Ziedojumu vākšana turpinās līdz 14. oktobrim, kad ar maratonkoncertu Rīgas Doma katedrālē noslēgsies II Vēsturisko ērģeļu svētki. Tad, konsultējoties ar ērģeļu meistariem par pirmajiem stiedzamākajiem darbiem, savāktie līdzekļi tiks ziedoti Sv. Annas baznīcai ērģeļu atjaunošanas uzsākšanai. 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz