Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Grilē nēģus un strebj zupu: Nēģu diena Pāvilostā

Pēc divu gadu pārtraukuma Pāvilostas novadpētniecības muzeja pagalmā šodien atkal norisinājās tradicionālā Nēģu diena – ekskluzīvās delikateses svētki. Saulainie laikapstākļi, smaržīgi grilētie nēģi un uz dzīvās uguns vārītā nēģu zupa apmeklētājus vilināja straumēm.

15.11.2022 07:56

liepajniekiem.lv

“Šogad mēs uztaisījām plašāku programmu un esam ļoti priecīgi, jo redzam, ka cilvēki pēc šiem diviem gadiem ir kā izslāpuši. Nedomājām, ka šodien būs tik daudz ļaužu!” priecājās Pāvilostas novadpētniecības muzeja vadītāja un galvenā Nēģu dienas organizatore Irina Kurčanova.

Pirmie apmeklētāji klāt bija jau pirms noteiktā laika un dažādus gardumus un citus skaistus nieciņus paspējuši iegādāties amatnieku un mājražotāju tirdziņā.

Īpašu uzmanību šoreiz saistīja arī akvārijs, kurā saķerti dzīvie nēģi – tādi “eksponāti” Pāvilostas Nēģu dienā bija vērojami pirmo reizi.

Vislielākais pieprasījums, protams, bija pēc grilētajiem nēģiem, kur savu meistarklasi demonstrēja zvejnieku saimniecības “Saiva” pārstāvji.

“Priekš šī pasākuma nēģus krājām kādu pusotru mēnesi. Katru dienu gājām un pa kādam kilogramiņam vai diviem izcēlām – var teikt, ka nekā daudz nebija. Šorīt no rīta aizgājām uz upi, un bija tās zivis!” pastāstīja “Saivas” īpašnieks un garšu meistars Valērijs Kurčanovs.

Nēģu gatavotājiem nācās strādāt vaiga sviedros, lai apmierinātu sanākušo kāri pēc grilētās delikateses.

Tikpat smaržīgi muzeja pagalmā burbuļoja arī nēģu zupa Pāvilostas gaumē. Šeit rinda pie katla stiepās desmitiem cilvēku garumā un galvenā pavāre Silva Vārsberga bija uztraukta, vai visiem zupas pietikšot.

“Pāri par simts litriem jau ir izvārīts un izēsts.

Nevienu gadu nav iespējams visus pabarot un visu Latviju jau nepabarosim!” noteica pavāre.

Grobiņniece Inese, kura pirmo reizi apmeklēja Nēģu dienu, rindu bija paguvusi izstāvēt un zupu atzina esam garšīgu. “Nēģu zupu es nebiju ēdusi. Es visādas citādākas zupas esmu ēdusi un man vienmēr gribas ko jaunu pagaršot un pabaudīt. Ar dziesmu rinda arī kaut kā ļoti ātri pagāja uz priekšu,” smaidot pastāstīja Inese.

Arī liepājniece Dace Kapiņa uz Nēģu dienu bija ieradusies pirmo reizi. “Man ir labi draugi, kas painformē par notikumiem un gribēju ar ģimeni kopā pavadīt sestdienu. Te arī bērni var laiku pavadīt savā nodabā. Zivis man kā tādas gan negaršo, bet zupu es pagaršoju. Domāju, ka nākamgad arī braukšu.”

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz