Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Jurģenes bija, ievu siļķes neķeras

Jurģenes bija, ievu siļķes neķeras
Foto: Andris Gertsons
30.04.2019 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Jūrmalciema interešu kopas “Kalvas” pavāres stāsta, ka no reņģēm varot pagatavot visu, ko sirds kāro. Degustāciju galds jau ceturtajos Reņģu svētkos tāpēc bija garš un piekrauts. Nez kāpēc dziesmas par reņģi gan nenāk prātā, un Nīcas vīru koris svētku atklāšanā dziedāja “Laša kundze acis bola”.

“Kalvas” sadarbībā ar Nīcas novada pašvaldību bija sagatavojušas svētku programmu, kurā bija darbnīcas un sportiskas atrakcijas bērniem un ģimenēm. “Cenšamies, lai būtu labi, gardi un interesanti pavadīts laiks,” svētku dalībniekus uzrunāja interešu kopas vadītāja Irēna Krētaine. “Nemainīga ir zivju zupa un svētku vaininiece reņģe.” Siltais laiks bija cilvēkus izvilinājis no mājām, tie pirka zivis, piedalījās stafetēs vai vienkārši paēnā klausījās Lieģu kapelas “Luste” jautro mūziku. Šī gada svētku jaunums bija ekskursija uz netālajām “Ciestomu” mājām, kur Arta Vecbaštika izrādīja seno priekšmetu, to skaitā zvejas rīku, mantojumu.

Pēc “Kalvu” sagatavotās informācijas, Jūrmalciemā reņģes senāk dēvētas par strimalām vai siļķēm. Zvejnieki tās iedalījuši ievu siļķēs, ko ķer ievziedu laikā, jurģenēs, kas ķeras ap Jurģu laiku un tanku siļķēs, ko ved krastā no septembra līdz novembrim. Vaicāti, kā šogad veicas ar ievu siļķēm, zvejnieki stāstīja, ka pirms nedēļas reņģes bijušas, tagad neesot. Kā parādījušies grunduļi, tā reņģes prom. “Zivju nav arī tāpēc, ka jūrā nāk ķīmija. Zemnieki miglo laukus arī pa grāvjiem, lai gan tas aizliegts, tas viss ietek jūrā,” sūrojās zvejnieki. Tā nu kūpinātava tagad darbināma reti. Reņģu kūpināšanas meistarklases laikā zivis bija gatavas 40 minūtēs. “Kad reņģes nāk vairāk un jākūpina no vietas, var vēl ātrāk. Atkarīgs arī no citiem apstākļiem – vienu dienu nekūp, citu dienu kūp,” stāstīja zvejnieks Gatis Ķergalvis.

Kūpināta zeltaini mirdzoša reņģe ir tikai viena no iespējām, zina “Kalvu” saimnieces. “Ļoti daudz var no reņģēm pagatavot. Klāt var likt visu, ko sirds kāro, – tomātu mērci, etiķi, sīpolus, ķiplokus, gatavot marinādes – visu, kas pašam garšo,” atklāja Inga un Sandra. Valija Ķergalve un Anita Damberga vārīja tradicionālo zivju zupu. “Kaut kas jādara, lai cilvēki būtu paēduši,” nosmējās aizņemtās pavāres. Lai arī sastāvdaļas nemainās, zupa ik reizi sanākot atšķirīga.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz