Kazdandznieku brūnais gardums
Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums “Elpa” prezentējis jaunu produkcijas veidu – saldo sieru ar šokolādi, kas ārēji ļoti atgādina dzimšanas dienas torti.
Šokosiers, kā to dēvē paši ražotāji, tapis sadarbojoties ar pieredzējušo pārtikas tehnoloģi Aiju Goldi, ko biedrībā “Siera klubs” citādāk kā par sieru mammu nesauc. Tas ir salds un domāts lietošanai desertā, piedzerot limonādi, šampanieti vai kādu glāzi vīna.
A. Golde uzsver: knifs slēpjas tur, ka, neraugoties uz šokolādi un kakao piedevām, produktam skaidri sajūtama jaunpiena garša. Cilvēkiem, kas auguši laukos, kopš bērnības tā labi pazīstama, jo pēc gotiņas atnešanās krāsnī gatavoja jaunpiena sacepumu. Kazdangā gan tā nerīkojas, īpatnējo garšu iegūst no parastā piena ražošanas procesā.
Atšķirībā no citiem nenogatavinātiem sieriem, kas ir balti, šokosiers ir brūns. “Krāsains gardums visiem patīk vairāk,” secinājusi tehnoloģe, kurai šis esot jau 30 ražošanā ieviestais siers. Viņa esot autore arī Čederas sieram, ko izgatavo Latgalē, Mālpils sieram, ko ražo Vidzemē, Dundagā tapušajiem kazas sieriem un vēl daudziem citiem.
“Izpelnīties Goldes kundzes palīdzību nav tik vienkārši. Ar viņu sadarboties vēlas daudzi. Mēs stājāmies rindā, lai tas varētu notikt,” sacīja SIA “Elpa” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis. Siers tika prezentēts pagājušās nedēļas nogalē, kad Liepājā Līvas tirgus laikā notika 8. Latvijas siera svētki.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”