Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kukulīšu bučas un sirds formas ābolmaize

Kukulīšu bučas un sirds formas ābolmaize
29.12.2012 07:07

Atslēgvārdi

Tas, ka reiz varētu cept maizi, Danutei Kairei agrāk prātā neienāca. Tomēr sagadījies tā, ka maizes cepšana kļuvusi par brīvā laika pavadīšanu, un tagad Nīcas novada Kaires ciema mājražotājas produkciju atpazīst un ved kā ciemkukuli pat uz ārzemēm.

Iznākusi uz mājas sliekšņa baltā priekšautā un lakatā, Danute smaidīga aicina iekšā nelielā istabiņā. Vietā, kur notiek visa darbošanās, silst pavards un mazu gabalu no tā uz ķeblīša balts kā milti laiski izgūlies runcis. Turpat uz galda paplātēs stāv ābolrauši, kurus Danute steidz pabeigt, lai liktu cepeškrāsnī. Notiek gatavošanās šodienas tirdziņam “Lauku sēta pilsētā”. Saldskābmaizi un rupjmaizi, raušus, cepumus, piparkūkas, kēksiņus, bezē kūkas un arī zaķaušus mājražotāja ved arī uz tirdziņu veikalā “Baata”. Lauku sētas tirdziņā esot laba tirgošanās, taču arī “Baatā” izveidojies savs klientu loks.

Dzirdēts, ka īpaši gardas piparkūkas sanāk no Danutes gatavotās piparkūku mīklas. Uz jautājumu, kas tiek darīts, lai mīkla sanāktu laba, mājražotāja teic: “Nu, es nezinu. Atradu kaut kad sen recepti. Piparkūku mīkla man iet ilgi, es nemaz neko jaunu nemeklēju. Tā ir gara procedūra, tā ka pašam mājās uztaisīt nemaz nav tik vienkārši.” Danute stāsta, ka piparkūkas palīdz taisīt arī mazmeitas.

Ap Ziemassvētku laiku darāmā bijis daudz. Pašlaik pircēju aktivitāti prognozēt grūti: “Tagad, uz to Jauno gadu, bišķi bailīgi. Nevar zināt, cik ir apēduši, cik vēl varētu vajadzēt. Nav tik droši, bet kaut ko jau dosim.”

Tomēr tā nav, ka saražotais paliktu pāri. “Maizīte, ābolu maizīte iet ļoti labi,” produktus, kas iecienīti, uzskaita Danute, “jo nav rauga mīkla, bet uz rūgušpiena bāzes. Tas nozīmē, ka tā nepaliek ātri cieta, var ēst veselu nedēļu.”

Egona Zīverta foto

“Lai nebūtu sliktāk, kā bija šogad,” Nīcas pagasta iedzīvotāja Danute Kaire arī nākamajā gadā cer uz pircēju aktivitāti. Ābolraušus viņa cep sirds formā un pārkaisa ar kanēli un cukuru.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 29. decembra numurā.


#kvards-20121229-06#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz