Svētdiena, 11. aprīlis Hermanis, Vilmārs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzticamas un aktuālas ziņas šajā laikā ir ļoti svarīgas!

Piesakies paziņojumiem un esi informēts par būtiskākajiem notikumiem Liepājā!

Pieteikties

Latvju vērtīgākos “puikas” apēd turki

Latvju vērtīgākos “puikas” apēd turki
17.09.2011 07:06

“Puikas, puikas, puikas!” ar ābolu spaiņiem rokās, dodoties savas govju saimes virzienā, sauc Vaiņodes novada zemnieku saimniecības “Nodegi” īpašnieks Gatis Ozols. Ar gaļas lopu audzēšanu viņš nodarbojas vairāk nekā desmit gadu un zina pastāstīt par to, no kā īsti mēs pārtiekam.

Pavisam saimniecība sastāv no 300 gaļas lopiem, kas vasaras sākumā sadalīti astoņās grupās. Katrā ir viens bullis, bet pārējās – dāmas, norāda G. Ozols. Tirgus prece šogad esot tieši jaundzimušie telēni, kurus atdod nobarošanai citās saimniecībās, bet mammas paliekot turpat saimniecībā. “Tagad topā ir izsoles jaunlopiem, kuras organizē zem asociācijas atsevišķi uzņēmumi,” piebilst lauksaimnieks.

To, kas lopus izsolēs iepērk, G. Ozols skaidri nezina, taču pieļauj, ka tie varētu būt turki. “Tie pēdējā laikā nopērk visus Latvijas lopus.” Un izskaidrojams tas varētu būt ar viņu valsts sniegto atbalsta programmu lauksaimniekiem. Pirms turkiem par Latvijā augušajiem lopiem interesējušies arī vācieši, holandieši, beļģi.

Ja reiz tie labākie gabali tiek ārzemniekiem, ko ēdam mēs? “To, kas paliek pāri. Par lētu naudu saņemam atpakaļ no Vācijas,” spriež G. Ozols. Tāpat mūsu vēderos, visticamāk, nonākot slaucamo govju gaļa. 

Pieminot lielveikalos nopērkamu svaigo gaļu, G. Ozols stāsta, ka to rotā neskaitāmi E. Taču pašmāju lopu audzētāji gaļu mazumtirdzniecībai nepiedāvājot. Tas neesot izdevīgi, jo sanāktu saražoto atdot par santīmiem, turklāt, pie mājām neesot arī kautuvju. Pirms kāda laika saimniecībā nokauta govs, bet pagatavoto gaļu bērni nemaz neesot ēduši. “Viņiem garšo cīsiņi ar E vielām,” secina lauksaimnieks, piebilstot, ka piedevas ietekmē galaprodukta garšu. Līdz ar to, patērētāji pie ķīmijas jau esot pieraduši.

Egona Zīverta foto
Gaļas lopu audzēšana “Nodegos” aizsākta 2000. gadā. Tas licies vispiemērotākais zemes izmantošanas veids.


“Liekas, ko mēs vēl varam nezināt, bet uzrodas kas jauns, ar ko saskaramies pirmo reizi,” saka lauksaimnieks Gatis Ozols. Bijušais liepājnieks jau gadus 20 dzīvo laukos.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 17. septembra numurā.
 #kvards-20110917-06#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz